Acuut reuma: Vooral bij kinderen

Acuut reuma komt gelukkig in de ontwikkelde wereld niet vaak meer voor. Toch krijgen af en toe nog mensen ermee te maken en dan meestal kinderen in de leeftijdscategorie tussen 4 en 18 jaar. Vaak begint het met een keelontsteking.
Het is eigenlijk de streptokok-A bacterie die acuut reuma veroorzaakt. Deze bacterie komt vaak voor maar veroorzaakt meestal slechts een eenvoudige keelontsteking. Dankzij onze goede voeding, de beschikbaarheid van antibiotica en een goede hygiëne zijn er meestal geen verdere gevolgen. Maar heel soms kan een besmetting met deze streptokok-bacterie dus wel tot de ziekte leiden.

Acuut reuma: Oorzaken en symptomen

Als iemand besmet raakt met deze streptokok-bacterie die acuut reuma veroorzaakt dan gebeurt het soms dat het immuunsysteem daar overdreven en op een verkeerde manier op reageert. Het begint meestal met koorts, minder eetlust, buikpijn en vermoeidheid. In een volgende fase ontstaan er ontstekingen aan de gewrichten. Opmerkelijk genoeg is het bijna telkens slechts één gewricht tegelijk dat getroffen wordt: een elleboog, knie, enkel of de pols.
Bij ernstige gevallen van reuma treden er ook hartklachten op. De hartspier, hartklep of het hartzakje kan ontstoken raken en hierdoor begint het hart soms sneller te slaan ook als de patiënt geen fysieke inspanningen levert.
Als acuut reuma volwassenen treft, en dan in het bijzonder zwangere vrouwen, dan treden er soms ook afwijkingen aan het zenuwstelsel op. Hierdoor kunnen de spieren minder goed gecontroleerd worden en krijgen de patiënten vaak ook last van angsten en concentratiestoornissen. Deze klachten treden meestal op binnen de 1 tot 6 maanden na de keelontsteking.

Een juiste diagnose

Het is voor artsen niet altijd eenvoudig de ziekte vast te stellen. Dat komt omdat de typische symptomen veel lijken op de symptomen van andere ziektes zoals reumatische artritis of een acute virusbesmetting.
Een bloedonderzoek kan gelukkig meestal wel duidelijkheid brengen doordat er antistoffen kunnen aangetroffen worden als reactie op de streptokokken besmetting.

Hoe te behandelen?

Om de ziekte te behandelen bestaan er geen specifieke medicijnen. Artsen kunnen eventueel wel pijnstillers voorschrijven of indien er sprake is van ontstekingen aan de gewrichten kan er eventueel ook met ontstekingsremmers behandeld worden.
Verder zal aan mensen met deze ziekte vooral aangeraden worden zoveel mogelijk te rusten. Dit om het risico op ernstige hartafwijkingen en eventuele ernstige gevolgen daarvan te verminderen.
Omdat je, eens je een keer de ziekte gehad hebt, nog een aantal jaar extra risico loopt op een nieuwe aanval zal je waarschijnlijk aangeraden worden om maandelijks een dosis antibiotica te nemen zodat dit risico verkleind wordt. Ook als je in de eerste vijf jaar na een aanval van acuut reuma een heelkundige ingreep moet ondergaan kan je best preventief antibiotica nemen. Laat dus zeker niet na dit aan je behandelende arts(en) of tandarts te vermelden!

Gesponsorde links