Bursitis: reuma in de vorm van een slijmbeursontsteking

Bursitis wordt kortweg ook wel slijmbeursontsteking genoemd en is een vorm van Reuma. Bursitis komt voornamelijk voor in de schouder(s), de elleboog en de knieën. Er bestaat op één van deze of meerdere plaatsen een ontsteking, wat veel complicaties en pijn kan opleveren. De meeste mensen met deze aandoening zijn boven de 30 jaar oud, maar het komt ook voor dat jonge mensen deze vorm van Reuma krijgen. Deze vorm van reuma ontstaat vaak door overbelasting, of is een bijkomend symptoom als gevolg van een (andere) reumatische ziekte.

Wat is een Bursitis (slijmbeursontsteking)?

In het lichaam vind je op verschillende plaatsen zogenaamde slijmbeurzen. Een slijmbeurs is een soort kussentje, wat de gewrichten beschermd tegen stoten. Slijmbeurzen vind je daarom op kwetsbare plaatsen, zoals de knieholte of de elleboog. En zo ook de schouder: slijmbeurzen bevinden zich hier en op zojuist genoemde plaatsen op uitstekende botdelen, maar ook tussen de botdelen in. Wanneer er een ontsteking optreedt in (of bij) de slijmbeurs, wordt dit Bursitis genoemd, maar vaak ook wel een slijmbeursontsteking.

Klachten bij Bursitis: heb ik een slijmbeursontsteking?

Om te beoordelen of je te maken hebt met deze ziekte, kan worden gekeken naar de specifieke klachten: de pijn bij een slijmbeursontsteking treedt voornamelijk op in de gebieden als de schouder, de elleboog en de knieën. Pijn kan gepaard gaan met stijfheid, maar de klachten kunnen ook enkel in de vorm van stijfheid – of pijn – voorkomen. Ook kan het zijn dat de betreffende plaatsen moeilijk tot niet beweegbaar zijn. Op de plaats van de ontsteking kan een zwelling worden waargenomen, echter hoeft dit niet altijd het geval te zijn. Het is mogelijk dat de betreffende plek warm aanvoelt en zorgt voor (pijn)uitstralingen naar andere delen van het lichaam, rondom de slijmbeursontsteking.

Een slijmbeursontsteking gaat zo nu en dan samen met een peesontsteking. Het is dus mogelijk dat iemand met een peesontsteking tevens last heeft van Bursitis, of andersom: deze twee komen namelijk regelmatig tegelijk voor, waarbij beide plaatsen op dat moment ontstoken zijn.

Wat kan ik doen?

Wanneer je last hebt van Bursitis, of een slijmbeursontsteking vermoedt, is het in eerste instantie zeer aan te raden een bezoek te brengen aan de huisarts. Hij of zij kan een mogelijke diagnose stellen en indien nodig doorverwijzen naar een gespecialiseerd arts. Een reumatoloog is hier een voorbeeld van. Deze arts heeft zich gespecialiseerd in reumatische aandoeningen als Bursitis, en betreft dan ook vaak de hoofdbehandelaar van de persoon met Reuma. Een reumatoloog behandelt reumatische aandoeningen en weet in veel gevallen goed wat de persoon in kwestie zou kunnen helpen.

Wanneer er sprake is van (veel) pijn, dan kan de neuroloog een belangrijke rol spelen. Een neuroloog weet alles over het zenuwstelsel in het menselijk lichaam en heeft dan ook veel verstand over (de beste vorm van) pijnbestrijding. Ook de orthopedisch en plastisch chirurg kunnen worden ingezet als hulpen voor iemand met Bursitis. Waar de orthopedisch chirurg zich richt op behandelingen in de vorm van bewegings- en steunapparaten – zoals bijvoorbeeld een kunstheup – is de plastisch chirurg gespecialiseerd in (het terugbrengen van) de schoonheid van het gewricht. Reuma, en zo ook Bursitis, kan namelijk zorgen voor afwijkingen en vervormingen binnen de gewrichten. Naast het feit dit veel pijn oplevert, kan dit er ook minder mooi uitzien. De plastisch chirurg kan hier in veel gevallen een gepaste oplossing voor vinden.

Gesponsorde links