Fibromyalgie: welke symptomen en behandeling?

Sommige vormen van reuma treffen niet zozeer je gewrichten of beenderen maar wel je spieren en het bindweefsel. Dit wordt fibromyalgie genoemd: een pijnlijke aandoening die je leven behoorlijk kan verzuren. Naast de pijnklachten rapporteren mensen vaak dat ze slaapproblemen hebben, oververmoeid zijn en last hebben van stemmingswisselingen. Jammer genoeg is de oorzaak van deze bijzondere vorm van reuma nog steeds niet gevonden.

Ontstaan fibromyalgie

Er bestaan een aantal theorieën over de mogelijke manieren waarop de ziekte zou kunnen ontstaan. Voor geen enkele van deze verklaringen is echter reeds sluitend bewijs gevonden. Volgens sommige wetenschappers is de oorzaak van fibromyalgie te zoeken bij een slechte communicatie tussen onze hersenen en de spieren die ze aansturen. Ander onderzoek wijst er echter op dat fibromyalgie eerder het gevolg is van het niet goed kunnen selecteren van prikkels uit de buitenwereld of het niet goed kunnen verwerken van pijnprikkels. In de toekomst zullen er ongetwijfeld nog veel onderzoeken gedaan worden om zo de juiste oorzaak te kunnen vaststellen.

Klachten

Met de ziekte gaan veel symptomen gepaard: pijn is de meest voorkomende klacht; maar ook stijfheid, minder kracht in de spieren hebben, moeilijk in slaap kunnen vallen en stemmingsklachten (een wisselend humeur) zijn vaak voorkomende klachten. En voor sommige patiënten blijft het daar niet bij. Een deel van de mensen klaagt ook over tintelingen in de armen of benen, een branderig aanvoelende huid, benen of armen die erg zwaar aanvoelen, hoofdpijn of buikpijn en zelfs geheugenverlies!

Net zoals bij andere vormen van reuma lijkt het klimaat een invloed te hebben op het aantal en het soort klachten. Zo blijkt dat bij koud en vochtig weer meer mensen symptomen van fibromyalgie vertonen. Verder valt op dat veel mensen tijdens vakantieperiodes minder klachten vertonen. Artsen denken dat dit te verklaren is doordat mensen in die periode meer tot rust komen.

Diagnose en behandeling

Een arts heeft het niet altijd gemakkelijk om een diagnose vast te stellen. De klachten zijn immers heel divers en komen ook vaak terug bij andere ziektes en aandoeningen. Soms zullen artsen dan ook aanvullende onderzoeken voorstellen vooraleer hun patiënten een definitieve diagnose te geven.

Een belangrijk onderzoek daarbij is het testen van de zogenaamde ‘tenderpoints fibromyalgie’. Hierbij zal een arts met zijn of haar vingers op verschillende plekken op het lichaam van de patiënt duwen. Als de patiënt op een bepaalde plek veel pijn voelt zal deze plek als ‘tenderpoint’ aangeduid worden. Sommige mensen met fibromyalgie hebben tot wel 18 tenderpoints! Als iemand verschillende van dit soort tenderpoints heeft is dit voor de dokter dan ook een duidelijke aanwijzing dat de patiënt in kwestie waarschijnlijk lijdt aan deze ziekte.

Of iemand kan genezen hangt echter af van persoon tot persoon. Er zijn geen medicijnen die kunnen helpen met de genezing. Wil je de klachten rond deze vorm van reuma verminderen? Dan kan een arts je pijnstillers voorschrijven: paracetamol, codeïne of tramadol bijvoorbeeld. Ook kunnen slaappillen voorgeschreven worden om te helpen met de slaapproblemen. Met fysiotherapie en de gepaste fysieke oefeningen kunnen de symptomen ook onder controle gehouden worden.

Heb je last van deze aandoening? Dan mag je zeker de hoop niet verliezen. Bij veel patiënten met fibromyalgie verminderen de klachten na verloop van tijd al verdwijnen ze dan nooit helemaal.

Gesponsorde links