Reuma medicijnen, welke zijn er allemaal?

Voor de behandeling van reuma bestaan er veel medicijnen. De meeste mensen die aan deze aandoening lijden zullen één van deze moeten nemen om de pijn en de klachten die het gevolg zijn van de reuma te verminderen. Gelukkig is er veel medicatie tegen reuma beschikbaar die elk op hun eigen manier werken en voor een bepaalde doelgroep effectief zullen zijn.
Het is goed jezelf te informeren over de effecten van de verschillende reuma medicijnen, zo kan je met je behandelende arts bespreken welke de eventuele baten kunnen zijn en welke de mogelijke bijwerkingen.
Je kan de medicatie voor de behandeling van deze aandoening onderverdelen in twee categorieën. Er is medicatie die de aandoening zelf behandelen en anderen om de symptomen te verminderen.

Pijnstillende reuma medicijnen

Verschillende pijnstillers worden vaak voorgeschreven aan mensen met reuma. Deze medicamenten bestaan in verschillende sterktes en soorten. Paracetamol is ondanks dat het de lichtste pijnstiller is toch vaak een effectief medicijn om de symptomen van reuma te onderdrukken. Bovendien is het erg veilig in gebruik. Ook ontstekingsremmers zoals aspirine en ibuprofen kunnen aangewezen zijn.
Mocht je heel erge pijn hebben ten gevolge van reuma kunnen ook medicijnen op basis van codeïne voorgeschreven worden.

Niet-steroïde ontstekingsremmers

Bij reuma helpen deze medicijnen bij het verminderen van ontstekingen en gezwollen gewrichten. Jammer genoeg kunnen ze op langere termijn ook negatieve bijwerkingen hebben zoals maagklachten bijvoorbeeld. Om dit soort bijwerkingen te vermijden is het belangrijk deze medicijnen voor reuma enkel te nemen bij de maaltijden en er zo weinig mogelijk bij te roken of alcohol te drinken. Ook kan je aan je arts uitleg vragen hoe je maagzweren voorkomt.
Er bestaan ook nieuwere types ontstekingsremmers die veiliger zijn als iemand deze medicijnen voor reuma langere tijd moet nemen, dit worden Cox-2 inhibitoren genoemd en de generieke naam is celecoxib of etoricoxib.

Steroïde

Steroïden of corticosteroïden kunnen ontstekingen erg goed bestrijden, daarom worden ze vaak voorgeschreven bij reuma. Ze hebben echter als nadeel dat ze ernstige bijwerkingen hebben zoals gewichtstoename en botontkalking. Daarom is het belangrijk dat een arts je goed opvolgt als je deze medicatie neemt om reuma te behandelen. Soms is het aangeraden injecties van deze medicijnen te nemen eerder dan ze in pilvorm te slikken, zo vermijd je veel van de bijwerkingen.

Medicijnen die het ziektebeeld van reuma wijzigen

Deze reuma medicijnen behandelen de aandoening zelf en niet enkel de symptomen. Hieronder vinden we immuunsysteem-onderdrukkers die het immuunsysteem proberen te reguleren zodat het niet overactief reageert. Dit soort mogen enkel onder strikte begeleiding genomen worden omdat er ernstige bijwerkingen mee gepaard kunnen gaan. Een aantal bekende zijn Methotrexaat, sulfasalazine en ciclosporines (dit zijn de generische namen).

Nieuwe medicijnen

Gelukkig is er nog steeds veel onderzoek naar reuma. De medicijnen als Baricitinib en Tofacitinib zijn nieuw en klinken veelbelovend. Toch blijft het noodzakelijk om nieuwe medicijnen te blijven onderzoeken die minder bijwerkingen hebben als sommige bestaande medicatie.

Gesponsorde links