Tendinitis: Ontstoken pezen in het lichaam van de patiënt

Als men last heeft van tendinitis dat is er een pees ontstoken. Deze ziekte veroorzaakt vooral stijfheid en pijn bij de patiënt. Deze stijfheid en pijn komt vooral voor in de ellenboog, schouder of de knie. Als men de gewrichten overbelast dan kan er een tendinitis ontstaan. Maar het kan natuurlijk ook een bijkomend symptoom zijn van een andere reumatische aandoening. Deze aandoening kan gemakkelijk vanzelf overgaan. Dit gebeurt namelijk wanneer men rust neemt zodra deze aandoening de kop opsteekt. Maar daarnaast kan medicatie of oefeningen van een fysiotherapeut hier ook bij helpen. De aandoening komt vaak voor in combinatie met bursitis of enthesitis. Het komt vooral voor bij mensen die ouder zijn dan 30 jaar.

Enthesitis

Hierbij gaat het om een ontsteking op de plaats waar een of meer pezen aan het bot verbonden zitten. Hierbij heeft de patiënt vaak last van pijn en stijfheid in de gewrichten. De gewrichten die hier vaak last van hebben zijn de schouder, de ellenboog en de knie. Maar het kan in principe over het hele lichaam ontstaan. Deze aandoening is bijna altijd tijdelijk. Als er goede maatregelen genomen worden dan gaat enthesitis vaak snel over.

Bursitis

Dit is een ontsteking in de slijmbeurs van een gewricht. De slijmbeurs kan gezien worden als een stootkussentje. Dit kussentje beschermt het gewricht tegen teveel wrijving. Deze aandoening komt het meeste voor in de schouder, de knie en de ellenboog.

Medicatie bij tendinitis

Als deze diagnose gesteld wordt, dan wordt er door de arts vaak een ontstekingsremmende pijnstiller voorgeschreven. Maar deze wordt alleen voorgeschreven als men er veel last van heeft en als een normale pijnstiller niet genoeg helpt. Er zijn 2 verschillende soorten ontstekingsremmende pijnstillers: klassieke en moderne. Voor de meeste ontstekingsremmende pijnstillers moet de patiënt een recept van de arts hebben voordat deze gehaald kunnen worden. De ontstekingsremmende pijnstillers zorgen ervoor dat pijn, koorts en ontstekingen verlicht worden. Ook bij stijve gewrichten kunnen deze pijnstillers een uitkomst zijn. De gewrichten kunnen na het nemen namelijk soepeler aanvoelen. De ontstekingsremmende pijnstillers kunnen bij verschillende soorten pijn genomen worden. Het kan voorgeschreven worden bij gewrichtspijn of bij pijn in de spieren of pezen. Daarnaast wordt het ook voorgeschreven als men last heeft van de slijmbeurzen. Deze pijnstillers zijn al tientallen jaren op de markt. De eerst ontwikkelde pijnstillers worden ook wel de klassieke NSAID’s genoemd. Maar later werden ook de moderne pijnstillers ontwikkeld. Deze middelen worden ook wel COX-2 remmers genoemd. De meeste van deze pijnstillers kunnen alleen op recept gehaald worden. Hierbij wordt er direct rekening gehouden met eventuele andere klachten en medicijngebruik. Er zijn ook pijnstillers welke zonder recept bij de drogist gehaald kunnen worden. Maar het is hierbij niet aan te raden om zelf middelen aan te schaffen. De patiënt weet namelijk nooit zeker of het wel een verstandige keus is om deze pijnstillers te nemen.

Beweging met tendinitis

Als men last heeft van een reumatische aandoening dan is extra beweging hierbij heel erg belangrijk. Er zijn hierbij verschillende sporten die geschikt kunnen zijn voor de patiënt. Het extra bewegen is belangrijk om meerdere redenen. Het bewegen gaat namelijk de botontkalking tegen. Daarnaast houdt het de gewrichten extra soepel. Ook maakt het de spieren in het lichaam een stuk sterker. Daarnaast is het heel erg goed voor de conditie van de patiënt. Het maakt ook het hart en de longen sterker dan zij waren. Het vermindert natuurlijk het vetpercentage in het lichaam. En als laatste verlaagt het ook nog het cholesterol.

Welke sporten zijn geschikt bij tendinitis?

Als men elk half uur matig intensief beweegt dan heeft degene voldoende beweging op een dag. Dit is geldig voor iedereen boven de 18 jaar oud. Probeer hierbij dus een activiteit te vinden welke bevalt en welke leuk is om elke dag een half uur lang te doen. Dit maakt het namelijk een stuk makkelijker om dit elke dag vol te houden. Als men last heeft van reumatische klachten zijn niet alle sporten geschikt. Sporten die hierbij wel geschikt zijn: wandelen, fietsen, zwemmen of bewegen in warm water, nordic walking en yoga. De fysiotherapeut kan hierbij een sport aanraden of kiezen welke voor de patiënt geschikt is. Daarnaast kan men ook bij de lokale reumapatiëntenvereniging om extra advies vragen.

Oefenen bij tendinitis

Het is ook heel erg belangrijk om de oefeningen uit te voeren welke men krijgt van de fysiotherapeut. Deze oefeningen worden alleen gegeven als de patiënt veel klachten of beperkingen ervaart rondom tendinitis. Met deze oefeningen kan men de klachten of de beperkingen verminderen en soms zelfs voorkomen. Het is tijdens het bewegen heel erg belangrijk dat er goed doorgeademd wordt. De adem mag hierbij niet vastgezet worden. Daarnaast is het heel erg belangrijk dat de houding van de patiënt heel erg goed is. De rug moet recht zijn tijdens het fietsen en het is belangrijk om de schouders te ontspannen tijdens het lopen. Dit maakt het bewegen namelijk efficiënter en makkelijker. Zorg ervoor dat er tijdens het bewegen geen extra gewicht op de spieren of gewrichten wordt gezet. Als er pijn ervaart wordt tijdens het bewegen dan is het zaak om langzamer te bewegen. Komt er na 24 uur naar het bewegen meer pijn dan is het belangrijk dat er de keer daarna minder intensief bewogen wordt. Als er vragen of problemen zijn met het bewegen dan kan men terecht bij een fysio- of oefentherapeut.

Gesponsorde links