Wat is de Ziekte van Bechterew precies?

De ziekte van Bechterew is een aandoening waarbij vooral de gewrichten binnen de rug, de heupen en de knieën ontstoken zijn of kunnen raken. De wervelkolom wordt vaak stijf en (zeer) pijnlijk en daarnaast in sommige gevallen ook krom. De aandoening komt bij mannen drie keer zo vaak voor als bij vrouwen en veelal binnen de leeftijdscategorie 15-35 jaar. De ziekte van Bechterew kan worden gezien als een vorm van reuma, het is namelijk ontstekingsreuma.

Klachten en symptomen bij de ziekte van Bechterew

Indien een patiënt te maken heeft met de ziekte van Bechterew, zijn er een aantal specifieke klachten en symptomen waar de patiënt in kwestie last van en mee te maken kan hebben. Zo kan de ziekte zich uitten in lage rugpijn en stijfheid, in langdurige gewrichtsontstekingen op plaatsen als bijvoorbeeld de knie of zenuwpijnen op plekken als de borst, de buik of de benen. Echter, dit zijn enkele klachten welke kunnen ontstaan bij deze ziekte. De aandoening wordt gezien als een ‘sluipende’ ziekte, wat wil zeggen dat deze zeer langzaam op kan komen. Symptomen kunnen over de jaren heen sterker en duidelijker aanwezig raken, waardoor het soms een tijd kan duren voordat de diagnose daadwerkelijk wordt vastgesteld. Wanneer u klachten heeft welke duiden of lijken op symptomen van Bechterew, is het aan te raden zo snel mogelijk hulp van een huisarts in te schakelen. Hij of zij kan u onderzoeken en meer vertellen over uw persoonlijke situatie.

Hoe ontstaat Bechterew en wat betreffen de behandelmethodes?

Een diagnose stellen wordt gedaan aan de hand van klachten als pijn en stijfheid, een beperking in de beweging van de rug en een bloedonderzoek. Ook een röntgenonderzoek en/of een MRI-onderzoek kan duidelijkheid brengen. Afwijkingen zijn dan te zien op foto’s. De ziekte kan ontstaan door een abnormale botvorming, welke plaatsvindt rondom de gewrichten welke de wervels met elkaar verbinden. Er ontstaat dan een bewegingsbeperking binnen de rug. Daarnaast kunnen peesaanhechtingen verharden. Om de aandoening te remmen en klachten te verminderen, wordt veelal een houdingscorrectie-therapie voorgesteld of het volgen van een ontstekingsremmende behandeling met medicijnen. Deze medicijnen worden ook wel NSAID’s genoemd. Naast deze behandeling is het in veel gevallen noodzakelijk een fysiotherapeutische behandeling te volgen of een vorm van oefentherapie. Hierin wordt houding en stand van het lichaam getraind. In sommige gevallen kunnen corrigerende schoenen uitkomst bieden. De ziekte van Bechterew is niet te genezen; wel is deze draaglijker te maken en tevens kan een geschikte behandeling ernstige gevolgen te voorkomen. Raadpleeg bij twijfels of vragen altijd uw huisarts.

Gesponsorde links