Wat is Virale Artritis en hoe kan je genezen?

Artritis betekent gewrichtsontsteking. Virale Artritis ontstaat wanneer een besmetting met het parvovirus een infectie veroorzaakt.

De besmetting gaat op dezelfde manier als bij verkoudheid en griep. Niet bij iedereen met het parvovirus ontstaat Virale Artritis. Bij sommige mensen gaan stoffen uit het virus via de bloedbaan naar bepaalde gewrichten, wat een ontsteking veroorzaakt. Virale Artritis verdwijnt vanzelf, wanneer het virus verdwenen is. Er zijn geen blijvende klachten. Wel kan het erg pijnlijk en vervelend zijn.

Symptomen virale artritis

Het is fijn om de symptomen van Virale Artritis te kennen, ook om te weten dat je niet kampt met iets chronisch of op lange termijn schadelijks. In de week voordat de infectie ontstaat krijg je al verschijnselen die wijzen op een virusinfectie. Deze komen sterk overeen met normale griepklachten:

  • Koorts
  • Spierpijn
  • Huiduitslag
  • Vermoeidheid
  • Hoesten

Wanneer de infectie is toegetreden, zal je het gaan voelen in de ontstoken gewrichten. Meestal zijn het de wat kleinere gewrichten, bijvoorbeeld die in de vingers. De klachten zullen op het ergst zijn in de ochtend, of wanneer je een tijdje niet hebt bewogen. De klachten kunnen zijn:

  • Gezwollen gewrichten
  • Pijn in gewrichten
  • Stijve gewrichten

De arts zal enkele onderzoeken verrichten om vast te kunnen stellen of het gaat om Virale Artrose, aangezien er geen manier is om het virus te herkennen binnen het gewricht. Bloedonderzoek laat bij mensen die de diagnose krijgen, een verhoogde hoeveelheid C-reactief proteïne of een verhoogde bezinkingssnelheid zien. Soms is er ook sprake van bloedarmoede of een vermindering in de hoeveelheid witte bloedcellen.

Bij twijfel kan in een laboratorium getest worden of je antistoffen tegen het parvovirus in het bloed hebt. Voordat deze test wordt uitgevoerd zal de arts meestal eerst andere reumatische ziekten uitsluiten.

Bijkomende risico’s

Hoewel de virale artritis in de meeste gevallen geen schade achterlaat wanneer het is genezen, is de ziekte gevaarlijker voor zwangere vrouwen. Wanneer de infectie toetreedt in de eerste twintig weken van haar zwangerschap is de kans dat de foetus sterft 10%. Tevens is het parvovirus zeer besmettelijk, hoewel dit in de meeste gevallen géén artritis veroorzaakt. Gelukkig zijn veel mensen immuun voor het parvovirus, door eerdere aanraking met het virus, meestal zonder last te krijgen van gewrichtsinfecties.

Behandeling

Virale Artritis geneest vanzelf, hier is geen behandeling voor nodig. Wel kan je bij ernstige pijn de arts vragen om ontstekingsremmende pijnstillers voor te schrijven tegen de pijn en klachten van de ontsteking.

Tijdens de ontsteking is het belangrijk dat je voldoende rust neemt. Wanneer je de ontstoken gewrichten teveel belast zal de pijn toenemen. Ook is het voor een herstellend lichaam gemakkelijker om te genezen in een rusttoestand.

Wanneer de ontsteking afneemt mag je weer gaan oefenen met het bewegen van de gewrichten. Let op: het is van belang dat je ze niet overbelast. Dan kunnen de klachten alsnog toenemen. Bouw het bewegen stap voor stap op, van kleine, pijnloze bewegingen tot het normaal gebruiken van het gebied. Vraag de arts welke oefeningen je kan doen tijdens de herstellende periode. Mocht de pijn erger worden tijdens het oefenen, neem dan contact op met je fysiotherapeut of reumatoloog. Deze persoon kan een oefenschema ontwerpen specifiek voor jouw situatie.

Het parvovirus

Het parvovirus, het virus dat virale artritis kan veroorzaken, staat bekend om het veroorzaken van ‘De Vijfde Ziekte’. Dit is een vrij onschuldige kinderziekte. Wanneer je eenmaal besmet bent geweest met het virus, ben je er immuun voor. Niet iedereen die besmet wordt, wordt ziek.

Op hogere leeftijd kan besmetting met het parvovirus gewrichtsontstekingen veroorzaken. Voor vrouwen is de kans op deze ontstekingsreactie twee keer zo groot als voor mannen. Omdat de klachten van de artritis kunnen variëren van vrij mild tot heftig, merkt niet iedereen de artritis op. Vaak wordt het gezien als een normaal griepje. Dat geeft niet, want het verdwijnt vanzelf.

Voorkomen

Het volledig voorkomen van virale artritis is niet mogelijk, aangezien je via een hoest al besmet kan worden met het parvovirus. Wel kan je ervoor zorgen dat je weerstand zo hoog mogelijk is, om het risico op ontstekingen en besmettingen zo laag mogelijk te houden. Een gezonde leefstijl houdt in:

  • Voldoende drinken
  • Geen/weinig alcohol
  • Gevarieerd eten
  • 2 ons groenten en 2 stuks fruit per dag
  • Voldoende bewegen
  • Niet roken
  • Niet teveel suiker
  • Niet teveel eten

Verder kan je de genezing van de virale artritis in de hand helpen door gezond te eten, voldoende rust te nemen en het ontstoken gebied niet te belasten. Drink geen alcohol tijdens de ontsteking en rook niet, dit kan de genezing tegenwerken.

Gesponsorde links