Jicht symptomen, oorzaak en behandeling

Jicht wordt gezien als een pijnlijke vorm van Reuma. Jicht kan ontstaan wanneer het urinezuur, wat zich in het gewricht bevindt, gaat kristalliseren. Dit kan gebeuren wanneer er teveel aan urinezuur is: deze kan op dit moment veranderen in een soort kleine, naaldvormige kristalletjes. Mensen met jicht geven aan dat dit proces vaak voorkomt in een koude omgeving en/of tijdens koud weer. Bij handen en voeten gebeurt dit vaak, omdat op momenten van kou het bloed hier het snelste zal wegtrekken (of in verminderde snelheid stromen). Maar een jichtaanval kan zowel in de teen, als in de enkels en/of knieën ontstaan. Meer dan de helft van mensen met jicht, 60% om precies te zijn, heeft last van deze vorm van reuma in de grote teen. Een bijnaam voor deze reumatische aandoening is dan ook wel ‘pootje’, of soms ‘podagra’.

Jicht symptomen

De meest voorkomende symptomen van jicht zijn pijnlijke ontstekingen op specifieke plaatsen – zoals de grote teen – maar ook het warm aanvoelen van de teen, of het ontstaan van een zwelling behoren tot klachten als gevolg van deze vorm van Reuma. Ook lichte of sterke irritatie in en rondom het betreffende gebied wordt genoemd door mensen met last van Jicht.

De oorzaak van een jichtaanval: urinezuur

Deze reumatische aandoening ontstaat na een verhoogde concentratie aan urinezuur. Dit urinezuur zit in het bloed. Doordat er een teveel aan dit zuur is, zal deze zich gaan ‘nestelen’ tussen de gewrichten, wat zorgt voor (hevige) pijnaanvallen. (Teveel) urinezuur ontstaat na de afbraak van ‘purine’. Purine vind je terug in veel voedingsmiddelen en is een stof die ontstaat tijdens het afbreken van lichaamseiwitten. Een aanval kan worden voorkomen met medicatie en aangepaste voeding, maar ook fysiotherapie kan baat hebben bij pijn als gevolg van jicht. Een diagnose wordt echter pas gesteld, wanneer men er zeker van is dat er sprake is van jicht. Om een diagnose te laten stellen is het dus altijd aan te raden een bezoek te brengen aan de huisarts.

Wat kan ik zelf doen?

In eerste instantie bestaat er een soort ‘vuistregel’: wanneer iemand vaker dan driemaal per jaar last heeft van een jichtaanval, is het verstandig – of noodzakelijk – om een bezoek te brengen aan de huisarts. Maar wat kan je zelf doen tijdens een jichtaanval? Wanneer een gewricht geïrriteerd, pijnlijk, rood, warm of opgezwollen is dan is rust het beste ‘medicijn’. Daarom kan het goed zijn het betreffende lichaamsdeel ten ruste te brengen, bijvoorbeeld door de voet of het been voor een tijd omhoog te leggen. Daarnaast kan een mitella, bij een jichtaanval in de arm, een uitkomst bieden. Zolang rust wordt gehandhaafd, kan het lichaam zich het best en snelst herstellen. Om de pijn te verlichten kan tevens verkoeling een oplossing zijn: doe dit met ijs en plaats deze op de bewuste plek op het lichaam. Belangrijk: wikkel een doek, een deken of een washandje om het ijs heen, zodat de huid niet bevriezen kan. Zijn de klachten eenmaal verminderd of verdwenen, zorg dan voor voldoende beweging.

Gesponsorde links