Reuma handen: ontstekingsreuma in gewrichten

Reuma handen komt vaak voor. De beginnende klachten als gevolg van een reumatische aandoening doen zich dan ook voornamelijk voor aan de handen en de voeten. Dit zijn dan ook gewrichten die veel worden gebruikt en waarbij pijnen of irritaties veelal snel worden opgemerkt. Reuma handen wordt ook wel ontstekingsreuma genoemd, waarbij Reumatoïde artritis de meest voorkomende vorm van reuma is. Wanneer je last hebt van een ontsteking of meerdere ontstekingen aan de handen of de voeten, die langer dan 6 weken aanhouden, kan het zijn dat je last hebt van reuma handen. Reuma handen moet worden onderzocht en vastgesteld door een huisarts, die mogelijk reuma medicijnen kan voorschrijven.

Wanneer heb ik last van reuma handen?

Een beginnende ontsteking hoeft nog geen pijnen of last met zich mee te brengen. Het kan daarom zijn dat reuma handen pas in een later stadium wordt ontdekt. Het kan namelijk gebeuren dat je last krijgt van stijve vingers of opgezette handen, hetgeen ook kan voorkomen in de voeten. Als de gewrichten in de handen pijn gaan doen en warm lijken te zijn, of bepaalde bewegingen niet gemakkelijk meer gemaakt kunnen worden – dat kan variëren van het schillen van aardappels tot het opvangen van een bal – dan kan het verstandig zijn te informeren bij de huisarts. Ook wanneer pijn optreedt net na het opstaan of na het lang uitvoeren van een zelfde beweging, kan er sprake zijn van reuma handen. Deze pijnen kunnen variëren van vervelend tot zeer heftig, waardoor dagelijkse handelingen niet (gemakkelijk) meer kunnen worden uitgevoerd. Het is daarom zaak om tijdig aan de bel te trekken, indien je denkt te maken te hebben met reuma handen.

Welke vormen van reuma handen?

Wanneer er sprake is van reuma handen, kan het mogelijk zijn dat je te maken hebt met reuma Artrose. Bij reuma Artrose is er sprake van een verminderde kwaliteit aan het gewrichtskraakbeen, wat verslechterd naarmate de tijd verstrijkt en (op langer termijn) zelfs geheel kan verdwijnen. Reuma Artrose komt voornamelijk voor in reuma handen, maar ook bij gewrichten van de knieën en de heupen. Naar schatting hebben 650.000 mensen in Nederland last van reuma Artrose. Artrose wordt ook wel verslijtingsreuma genoemd wat, ondanks de naam doet vermoeden, weinig tot niets te maken heeft met ouder worden. Reuma handen kan ook voorkomen als zijnde reuma Artritis, hetgeen vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen en te maken heeft met geregeld (terugkomende) ontstekingen in gewrichten, zoals de handen.

Wat te doen tegen reuma handen?

Indien je last ondervindt als gevolg van reuma handen, kan een huisarts een behandeling in de vorm van fysiotherapie en medicatie voorstellen. Er bestaan verschillende soorten reuma medicijnen, die de pijn kunnen verlichten en indien nodig het dagelijks leven weer op gang kunnen helpen. Pijnen als gevolg van reuma handen kunnen het dagelijks leven namelijk sterk beïnvloeden. Medicijnen kunnen er in deze voor zorgen dat de gebruikelijke handelingen weer kunnen worden opgepakt, dankzij het verlichten van de pijn. Fysiotherapie kan ondersteuning bieden met betrekking tot het gebruiken van specifieke gewrichten, om deze zo min mogelijk te belasten en ‘opnieuw’ te leren bewegen.

Gesponsorde links