Reumatische voet: veel voorkomende vorm van reuma

Een reumatische voet, ook wel ‘reuma voeten’ genoemd, is een veel voorkomende aandoening. Net als in de handen komt het in de voeten veel voor als zijnde een beginnende vorm van de ziekte. Veel mensen die (denken) last (te) hebben van reuma, geven aan in eerste instantie last te krijgen op plekken als deze. De voeten kunnen in dit geval kunnen gaan irriteren, branden, jeuken of (hevige) pijn kan optreden. Ook stijfheid en vergroeiingen worden genoemd als gevolg van de aandoening. Meer symptomen van deze aandoeing lees je verder in dit artikel.

Hoe kom ik aan een reumatische voet?

Een reumatische voet, of iedere andere aandoening, kan – helaas – iedereen overkomen. Er bestaan wel 100 verschillende soorten, waardoor het begrip ‘reuma’ een verzamelnaam betreft. Toch komt het veelvuldig voor: 70% van de mensen die last ondervinden van reuma(tische klachten) hebben (ook) te maken met een reumatische voet. Gezegd kan worden dat reuma voeten dus een veel voorkomende vorm ervan betreft. Hoe dit kan ontstaan, is tot op heden niet (altijd) duidelijk gebleken. Er zijn verschillende factoren die kunnen meespelen, zoals erfelijkheid, een verlaagde weerstand en/of een virus. Ook een ‘slecht’ leef- en eetpatroon zou de kans op het krijgen van ervan of het ondervinden van klachten als gevolg van reuma voeten kunnen vergroten, hoewel dit tot op heden niet wetenschappelijk is vastgesteld.

Symptomen van reuma voeten

Of je te maken hebt met klachten als gevolg van een reumatische voet, is enkel met zekerheid vast te stellen door de huisarts. Deze kan een onderzoek verrichten en bepalen of je te maken hebt met de ziekte en indien dit het geval is, van welke vorm er sprake is. Er bestaan vele vormen van reuma, waardoor het zeer aan te raden is een deskundig oog op de situatie te laten richten, wanneer je een reumatische voet – vermoedt. Wat je zelf kan doen is het nagaan van de spelende klachten en symptomen en de mogelijke oorzaak van deze. Heb jij vaak last van ochtendstijfheid- en/of pijnen? Tijdens het opstaan een branderig gevoel in de voeten, onverklaarbare wondjes en jeuk of irritatie worden tevens genoemd als symptomen van de aandoening. Indien je last hebt van deze, of andere klachten, kan het mogelijk zijn dat je te maken hebt met reuma voeten en wordt een bezoek aan een deskundig arts aangeraden.

Behandelingen

Gelukkig is de aandoening goed te behandelen. Net als alle andere vormen van reuma, is tot op heden niet duidelijk of deze vorm van reuma ooit te genezen valt. Wel is het mogelijk om de klachten als gevolg van de ziekte zo dragelijk en min mogelijk voorkomend te maken. Een behandeling kan in deze worden uitgevoerd in de vorm van ontstekingsremmers, pijnstillers en/of (fysio)therapie. Reuma medicijnen zijn er in verschillende vormen, zoals onder andere methotrexaat, sulfasalazine en biologicals. Ook orthopedie wordt regelmatig ingeschakeld, wanneer men last heeft van reuma voeten. Een orthopeed is gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met klachten aan de voeten en benen, waarbij vaak speciale schoenen worden ontwikkeld, met het doel de persoon in kwestie opnieuw op een aangename wijze te laten bewegen door het leven. De dagelijkse handelingen kunnen door een reumatische voet sterk worden beïnvloed; een passende behandeling is daarom vaak zeer gewenst, waarbij het verlichten van pijnen, klachten en symptomen altijd centraal staat. Wil je meer weten over een mogelijke behandelmethode, een reumatische voet of medicijnen, informeer dan bij jouw huisarts. Hij of zij kan jou meer vertellen over reuma voeten, een mogelijke diagnose stellen en een passende behandeling opperen

Gesponsorde links