Artritis Psoriatica: kenmerken en verschijnselen

Artritis Psoriatica, afgekort ook wel ‘AP’, is een vorm van Reuma in combinatie met de aandoening ‘Psoriasis’. Het is dus eigenlijk een combinatie van twee aandoeningen, waarbij Artritis zorgt voor ontstekingen onder de huid en Psoriasis zich uit door schilfers op de huid. 10% tot 30% van de Psoriasis-patiënten hebben ook te kampen met reumatische klachten. Bij deze ziekte draait het dus om ontstekingen, welke ontstaan in en op de gewrichten, bij de gewrichtskapsels, de peesaanhechtingen en de slijmbeurzen. Bij deze betreffende plaatsen kunnen op de huid rode, schilferende plekken ontstaan. Dit wordt ook wel eczeem genoemd. Artritis Psoriatica is niet alleen erg vervelend: het kan tevens zorgen voor vervelende tot zeer heftige pijnen en het dagelijks leven van de patiënt ernstig beïnvloeden. Hoewel de ziekte wordt gezien als een ongenezelijke ziekte, bestaan er diverse behandelmethodes, welke meestal dezelfde zijn als de behandeling van Reumatoïde Artritis.

Artritis Psoriatica in het kort

Bij psoriasis draait het om een verstoring binnen de zogenaamde ‘levensloop’ van de hoorncellen. Dit houdt in dat er een versnelde celdeling plaatsvindt, terwijl de huidige cellen zich minder snel ‘rijpen’. Hierdoor hecht de hoornlaag minder goed, wat kan zorgen voor schilfering op de huid. Binnen de hoornlaag ontstaan ontstekingscellen, waardoor de opperhuid (zichtbare huid) breder wordt. Door deze ontstekingen gaan de bloedvaten wijder open staan, waardoor ook de huid rood kleurt. De ontstekingen kunnen tevens zorgen voor klachten als pijn op de betreffende (ontstoken) plaatsen, vermoeidheid en zwellingen.

Wat is Artritis Psoriatica precies?

Bij AP ontstaan er, zoals hierboven genoemd, ontstekingen in en op de gewrichten. Deze kunnen zich daarnaast ook vestigen bij de gewrichtskapsels, de peesaanhechtingen en de slijmbeurzen. Omdat de ziekte in wezen een combinatie is van twee aandoeningen, spelen meerdere factoren, klachten en pijnen een rol. Hoewel wetenschappers nog niet hebben ontdekt hoe Artritis Psoriatica ontstaat, bestaan er diverse behandelmethodes, welke ook veelal worden toegepast bij Reumatoïde Artritis. Deze ziekte komt voor bij zowel jonge mensen als oudere mensen en is niet besmettelijk.

Verschijnselen en klachten

Mensen met AP hebben vaak klachten als pijn en stijfheid in de gewrichten en vermoeidheid. Zichtbare verschijnselen betreffen rode, schilferende plekken op de huid en in geval van ontstoken gewrichten kan de huid opzwellen en zeer pijnlijk aanvoelen. De huid is op deze plaats vaak rood en warm en moeilijk te bewegen. Wanneer de ontsteking bijvoorbeeld op een vinger of elleboog is ontstaan, kan deze slecht worden gebogen vanwege de hevige pijnen. Sommige patiënten van Artritis Psoriatica hebben meer last van ontstekingen onder de huid, waar andere mensen met dezelfde ziekte meer kwalen op de huid ondervinden.

Mensen met AP kunnen tevens last krijgen van kwalen als een oogontsteking, lusteloosheid, gevoeligheid bij (specifieke) aanrakingen en last hebben van bepaalde temperatuur(sverschillen). Deze klachten kunnen variëren van hinderlijk tot zeer ernstig en verschillen per persoon, zo ook de mate en de ernst van de verschijnselen. Patiënten met Artritis Psoriatica geven ook aan meer tot vaak last te hebben van darmklachten, rusteloze benen (restless legs syndroom) en een overactieve blaas. Echter, dit is niet bij elke patiënt het geval en ook hierin verschillen de klachten per persoon, situatie en omstandigheden.

Oorzaken

Over de oorzaken van psoriasis en Artritis Psoriatica is helaas nog niet veel bekend. Er wordt nog veel onderzoek gedaan naar de aandoening en het ontstaan hiervan. Wat inmiddels wel is vastgesteld, is dat bij deze ziekte erfelijkheid een grote rol speelt. De ziekte is overdraagbaar middels genen en daarmee dus erfelijk: wanneer één van de ouders de ziekte Psoriasis heeft, neemt de kans op de ziekte bij het kind zo’n 10% toe. Wanneer beide ouders kampen met Psoriasis, betreft deze kans zelfs 50%. Erfelijkheid heeft in deze, als oorzaak, dus een groot aandeel. Daarnaast zouden in- en uitwendige factoren, zoals de gezondheid van de persoon of externe factoren, het ontstaan van de ziekte en het verloop ervan kunnen beïnvloeden.

Bij mensen met deze verschrikkelijke ziekte zijn het aantal zogenaamde ‘T-lymfocyten’ meer aanwezig in het bloed, dan bij een ‘gezond’ persoon. Dit zijn bepaalde witte bloedcellen welke een belangrijke taak uitvoeren wanneer het gaat om het afweersysteem. De T-lymfocyten moeten in deze eigen cellen van eventuele vreemde cellen kunnen onderscheiden. Wanneer dit niet juist gebeurt, zal het lichaam zich als het ware afkeren tegen zichzelf. Het zal gaan vechten tegen het eigen afweersysteem, waardoor niet alleen de verkeerde, maar ook de goede cellen worden aangepakt. Hierdoor neemt het afweersysteem in sterkte af en kunnen sneller ontstekingen ontstaan, waar klachten uit voortkomen zoals hierboven vermeld.

Fasen

Artritis Psoriatica kan plots opspelen, waardoor de klachten in één keer zeer sterk naar voren kunnen komen. Het kan ook geleidelijk aan opkomen, waardoor de patiënt in sommige gevallen in het eerste opzicht weinig tot niets merkt. De ziekte verloopt daarom bij iedere persoon anders. Ook kan de ziekte middels medicijngebruik in een soort ‘rust’fase terecht komen, waardoor weinig tot geen klachten worden ondervonden. De ziekte heeft dus een grillig verloop en is daarmee niet voorspelbaar.

Behandeling

Artritis Psoriatica is te behandelen middels verschillende wijzen. Zo kan er gekozen worden voor medicijngebruik, wat de ziekte en daaruit voort vloeiende klachten kan verminderen, remmen of (tijdelijk) doen verwijderen. Ook kan er gekozen worden voor het inschakelen van een fysiotherapeut, welke ondersteuning kan bieden middels oefeningen en het aanleren van een geschikte lichaamshouding. De ziekte is niet te genezen en zal dus in alle gevallen moeten worden verzacht of geremd middels de mogelijke behandelmethodes. De behandeling hangt echter af van de persoon en de omstandigheden. Een huisarts kan hierover meer vertellen en zal een recept of behandelmethode voor kunnen schrijven.

Gesponsorde links