Reumatoïde Artritis: kenmerken en verschijnselen

Zoals op de beginpagina genoemd, bestaan er diverse vormen wanneer het gaat over de aandoening Reuma. Eén van deze vormen wordt ‘reumatoïde artritis’ genoemd. In wetenschappelijke termen heet deze variant ook wel ‘Reumatoïde artritis’.

Reumatoïde Artritis in het kort

Bij Reumatoïde (Reuma) artritis, afgekort ook wel ‘RA’, ontstaan er ontstekingen in de gewrichten. RA is een zogenaamde ‘auto-immuunziekte’. Hierbij keert het menselijk afweersysteem zich tegen het eigen lichaam. Reumatoïde artritis kan sluipend beginnen, waardoor het lang onopgemerkt kan aanmodderen; of in het tegendeel hiervan, plotseling ontstaan. Reumatoïde artritis is een chronische (langdurige) ziekte en kan een grillige verloop hebben.

Wat is Reumatoïde Artritis precies?

Reumatoïde artritis betekent letterlijk: ‘reumatische gewrichtsontsteking’. Het woord ‘Reuma’ stamt voort uit het Grieks en betekent ‘stroom’ of ‘ziekteverwekkende vloeistof’. ‘Artritis’ is afgeleid van het Griekse woord ‘arthron’, dat ‘gewricht’ betekent. Zoals eerder genoemd, keert het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam, wanneer er sprake is van deze vorm van reuma. Hoe dit kan gebeuren, is tot op heden nog niet duidelijk. Reumatoïde Artritis is een chronische aandoening, wat betekent dat de ziekte langdurig aanhoudt en moeilijk tot niet geneesbaar is. De meeste artsen en wetenschappers delen de mening dat de ziekte, in principe, niet over kan gaan. Het ene moment kan RA erg actief zijn en voor veel klachten zorgen: een andere periode kan rustig(er) verlopen. Dit betekent dat de ziekte erg onvoorspelbaar is. Deze vorm van reuma komt voor op alle leeftijden en over het algemeen vaker bij vrouwen, dan bij mannen.

Oorzaken

Ondanks veel onderzoek is tot op heden nog niet bekend waardoor reumatoïde Artritis wordt veroorzaakt. Het vermoeden bestaat dat het afweersysteem ontregeld raakt door een combinatie van erfelijke aanleg en omgevingsfactoren. Hierbij kan je denken aan een ongezonde leefwijze en roken. Het afweersysteem slaat hierbij ‘op hol’, wat ervoor zorgt dat er bepaalde stoffen vrijkomen. Deze vrijkomende stoffen zijn ontstekingsfactoren en veroorzaken ontstekingen in gewrichten, pezen, spieren of organen. Soms ontstaan deze ook in bloedvaten of rondom de zenuwen.

Het lichaam maakt eiwitten en cellen aan, welke ervoor zorgen dat elke ‘ongewenste indringer’ het lichaam zal verlaten. Op deze manier wordt alles wat niet thuis hoort in het lichaam, zoals bacteriën en virussen, opgespoord en bestreden. Dit heet ook wel ‘afweer’ of ‘immuniteit’. Wanneer iemand kampt met RA, worden niet alleen de ‘verkeerde’ indringers opgeruimd, maar ook de gewrichten en gewrichtkapsels van het eigen lichaam worden onder handen genomen. Er wordt dus een soort gevecht gevoerd tegen het eigen lichaam. Ontstekingsverschijnselen, zoals pijn, zwellingen en een verhoogde lichaamstemperatuur zijn hier gevolgen van

Fasen

Veelal treden er bij Reumatoïde Artritis eerst klachten op als pijn en verdikking van gewrichten. Het kan ook zijn, dat er aan het begin van het ontstaan van de ontsteking weinig tot niets opgemerkt wordt. De ziekte verloopt in verschillende fasen, welke voor iedere patiënt anders verlopen. Sommige mensen met Reumatoïde Artritis gaan in een korte periode zichtbaar snel achteruit, terwijl andere patiënten wekenlang zelden tot geen last hebben. Daarnaast kan het ook voorkomen dat de pijnen in een korte tijd sterk toenemen, om vervolgens weer net zo snel af te nemen of zelfs tijdelijk verdwijnen. Het is dus moeilijk tot onmogelijk om een algemeen verloop te schetsen als het gaat om RA.

Verschijnselen en klachten

Wanneer Reumatoïde Artritis zich in een beginnend stadium bevindt, wordt er vaak pijn ervaren binnen het betreffende gewricht. Is dit bijvoorbeeld de voet, dan zijn klachten te merken tijdens het lopen. Bevindt de ontsteking zich in de arm, dan kan schrijven, tillen of dergelijke handelingen stroef verlopen en zwaarder worden. ‘s Morgens kan er sprake zijn van ochtendstijfheid, welke een uur kan aanhouden. Echter, ook dit is verschillend per persoon. Klachten die tevens veelal genoemd worden zijn vermoeidheid en het gevoel van grieperigheid. Er is minder energie en de lust om dingen te ondernemen, kan verminderen of verdwijnen. In sommige gevallen kan dit samenhangen met bloedarmoede, wat in deze weer een gevolg kan zijn van RA.

Andere veel genoemde verschijnselen bij reumatoïde artritis zijn last in de pezen en spieren, welke zwakker voelen en stijf worden. Daarnaast kunnen deze opzetten: een kenmerkend feit voor deze vorm van Reuma. De gewrichten kunnen opzwellen door de infectie en zich mogelijk vervormen.

Behandeling

Reumatoïde Artritis wordt gezien als een ziekte, welke (nog) niet te genezen is. Het is daarom belangrijk om, bij vermoeden en/of eerste verschijnselen, zo snel mogelijk een huisarts raad te plegen. De klachten kunnen dan worden behandeld en een medicijn kan worden voorgeschreven, wat kan zorgen voor vermindering van klachten en pijn. Wat kunt u zelf doen? Het is belangrijk om erop te letten, dat de gewrichten niet overbelast worden en hun goede conditie behouden. Blijf bewegen indien mogelijk, zorg voor voldoende (nacht)rust en een gezonde eet- en leefwijze.

Verschil tussen Artritis en Artrose

Op een simpele wijze geformuleerd komt het ongeveer neer op het volgende: wanneer je ‘s ochtends bij het opstaan last hebt van gewrichtspijn, dan kan je te maken hebben met Artritis-klachten. Wanneer de gewrichten meer pijn beginnen te doen in de loop van de dag, na beweging en de pijn ook heviger wordt bij inspanningen, dan zal het waarschijnlijk om Reuma Artrose gaan.

Bij Artrose wordt vaak aangegeven dat er sprake is van last van de gewrichten van de heup, knie en wervelkolom. Bij bewegingen wordt de pijn sterk gevoeld en tijdens het bewegen wordt deze ook erger. De klachten zijn relatief mild bij het opstaan in de ochtend en worden vooral in de loop van de dag en tijdens langdurig zitten of staan erger.

Bij artritis betreffen het vaak de polsen, voeten en soms ook wervels waar men last van heeft. De pijn is hierin vaak ook ‘s nachts aanwezig en is in tegenstelling tot Artrose ‘s ochtends het hevigst.

Gesponsorde links