Alternatieve geneeswijzen: is er een alternatief voor reuma?

Reuma is op verschillende manieren te behandelen. Middels therapie of medicatie, maar ook in de vorm van pijnstilling en alternatieve geneeswijzen kan het leven van mensen met reuma worden bespoedigd. Klachten kunnen worden verminderd, maar soms ook worden verergerd na het gebruik van pijnstilling of medicatie. De wetenschap is er nog niet helemaal over uit. Doet medicatie het lichaam goed of betreft het hier uitstellen – of zelfs versterken – van problemen? Artsen die alternatieve geneeswijzen ontwikkelen – of aanraden – worden alternatieve reuma artsen genoemd. Alternatieve geneeswijzen voor reuma bestaan er op verschillende wijzen.

Wanneer spreek je van alternatieve geneeswijzen?

Het kan soms lastig zijn te bepalen wanneer je spreekt over alternatieve geneeswijzen. Heel simpel gezegd, zijn alternatieve geneeswijzen geneesmiddelen die niet tot de zogenaamde ‘reguliere geneeskunde’ behoren. Het zijn dus ook geneeswijzen- en methodes die je ergens anders treft dan bij de ‘gewone’ huisarts of het ziekenhuis. Ook belangrijk om te weten over alternatieve geneeswijzen, is het feit dat deze niet als ‘wetenschappelijk bewezen’ worden betiteld. Men noemt dit dan ook dikwijls (soms op een negatieve wijze) ‘thuisdokteren’.

Niet bewezen

Het eeuwige discussiepunt rondom alternatieve geneeswijzen gaat met name over het ontbrekende bewijs van positieve effecten van deze. Onderzoekers hebben tot op heden niet kunnen vaststellen of reumapatiënten baat hebben bij het gebruik van alternatieve middelen. Toch geven steeds meer reumapatiënten aan dat zij positieve effecten ondervinden als gevolg van het gebruik van deze (veelal natuurlijke) middelen. De meningen blijken hierover verschillend te blijven. Alternatieve reuma behandelaars benadrukken veelal dat de reguliere geneeskunde enkel de klachten, maar niet de oorzaak van reuma aanpakt. Het zou de klachten onderdrukken, maar de mens er niet van genezen.

Welke bestaan er?

Er bestaan diverse alternatieve geneeswijzen. Zo is het mogelijk om bij een alternatieve behandelaar een beroep te doen op homeopathie, massage mogelijkheden, fytotherapie, natuurgeneeskunde en magnetiseren. Ook kuren, zalven, crèmes en voeding spelen een rol in de alternatieve geneeswereld. Tevens chinese geneeskunde wordt geopperd als klaarblijkelijk soms succesvolle alternatieve methode. Tot slot wordt ook veel gebruik gemaakt van acupunctuur. Elk van deze behandelingen heeft een eigen methode en kan verschillende positieve effecten opleveren. Of een behandeling aanslaat, kan niet worden gegarandeerd.

Welke passen bij mij?

Of een specifieke alternatieve behandeling bij jou past, kan eveneens niet met zekerheid worden gezegd. Hiervoor doe je er verstandig aan om te informeren bij een alternatieve arts of genezer. Hij of zij kan vertellen wat zijn ‘gebied’ betreft en of dit jou kan helpen bij jouw reuma klachten. Ook is het mogelijk dat je wordt doorverwezen naar een andere behandelaar, die jou beter op weg kan helpen. Informeer je goed over de bestaande alternatieve geneeswijzen door verschillende behandelingen met elkaar te vergelijken.

Vergoeding

Sommige verzekeringsmaatschappijen maken het mogelijk een (deel van de kosten van) alternatieve geneeswijzen te laten vergoeden. Echter, dit moet wel voorafgaand aan het afsluiten van een verzekering worden aangegeven. In dat geval kun je vaak (een deel van) het uitgegeven geld terug krijgen. Informeer hiervoor bij jouw verzekeringsmaatschappij.

Gesponsorde links