Methotrexaat: Een succesvol medicijn voor de behandeling van reuma

Methotrexaat is een medicijn dat vaak voorgeschreven wordt voor de behandeling van reuma. Dat is niet verwonderlijk, het is immers bewezen effectief voor het verminderen van ontstekingen aan de gewrichten en de daaraan gekoppelde pijn. Veel mensen met reuma zijn dan ook erg tevreden over de behandeling met dit medicijn. En bij de reumapatiënten waar methotrexaat op zichzelf niet voldoende verlichting van de symptomen biedt wordt het vaak gecombineerd met andere medicijnen die het ziektebeeld van reuma kunnen wijzigen.

Methotrexaat pakt de reuma zelf aan

Methotrexaat is een zogenaamde ziektebeeld-wijzigend medicijn. Zoals je kon lezen in ons overzicht van de verschillende medicijnen voor de behandeling van reuma zijn er naast pijnstillers en ontstekingsremmers ook medicijnen die de ziekte zelf kunnen aanpakken. Het medicijn doet dit door wijzigingen aan te brengen in de productie en het onderhoud van het DNA in onze lichaamscellen.

Hoe het juist werkt dat is een vraag waar de wetenschap nog geen antwoord op kan bieden. Het enige dat artsen en wetenschappers kunnen vaststellen is dat patiënten die dit medicijn nemen hun reumatische klachten vaak gevoelig zien verminderen. Het helpt de ontstekingen aan de gewrichten te genezen en vertraagt de voortgang van de aandoening.

Werkt het echt zo goed bij reuma?

Het is volgens veel artsen één van de beste medicijnen voor de behandeling van reuma. Niet enkel omdat het duidelijk een positieve invloed heeft op de ontstoken gewrichten en de pijn die daar het gevolg van is maar ook omdat het slechts weinig ernstige bijwerkingen heeft en door de meeste mensen goed verdragen wordt.

In het beginstadium van reuma is methotrexaat vaak het eerste medicijn dat voorgeschreven wordt. Het werkt relatief snel en zal voor de meeste patiënten de ergste pijn wegnemen. Mocht het toch niet het verhoopte resultaat hebben dan kan het ook gecombineerd worden met andere gelijksoortige medicatie, leflunomide bijvoorbeeld.

Een belangrijk voordeel van deze zogenaamde ‘combinatie-therapie’ met methrotrexaat is dat er lagere doseringen kunnen gegeven worden van beide medicijnen waardoor er minder kans is op bijwerkingen. Bovendien blijkt een combinatie van methotrexaat en een ander medicijn volgens verschillende studies beter te werken dan wanneer er slechts één medicijn op zichzelf genomen wordt.

Methotrexaat bijwerkingen

Methotrexaat heeft slechts relatief weinig ernstige bijwerkingen bij de meeste mensen. Veel patiënten die dit medicijn nemen rapporteren helemaal geen bijwerkingen of ze geven aan dat deze bijwerkingen na verloop van tijd vanzelf verdwijnen. Misselijkheid en problemen met de spijsvertering zijn de meest voorkomende bijwerkingen. Lees voor gebruik van het medicijn uiteraard goed de bijsluiter, daarin staan alle mogelijke bijwerkingen vermeld. Aarzel ook niet om de arts die je behandelt voor reuma te vragen welke bijwerkingen je eventueel kan verwachten en of je je daarover zorgen moet maken.

Gesponsorde links