Voeding: welke voedingsmiddelen hebben (positief) effect op reuma?

Wanneer je reuma hebt, ben je vaak op zoek naar oplossingen. Oplossingen die de pijn en de klachten kunnen verminderen en verzachten. Helaas weet men tot op heden nog weinig over de uitwerking van specifieke voedingsmiddelen in combinatie met reumatische aandoeningen. Toch zijn er enkele tips die mogelijk de reumatische klachten kunnen verzachten en/of verminderen. Let wel, veel van deze tips zijn niet wetenschappelijk bewezen, maar worden wel toegepast door mensen met reuma. Veelal onder het mom: ‘het kan geen kwaad, bovendien heb ik niets te verliezen.

Drink voldoende water

Een simpele tip, maar in de praktijk vaak zeer effectief. Drink veel water! Water voert de afvalstoffen in het lichaam af. Het kan in wezen worden gezien als een wondermiddel. Ben je ziek, dan kan water het genezingsproces bespoedigen. Dit geldt voor ieder menselijk lichaam. Uiteraard, water geneest reuma niet. Toch kan het ervoor zorgen dat jij je fitter voelt en dat jouw lichaam meer energie heeft om zich te focussen op het bestrijden van pijnen en ontstekingen, als gevoel van reuma. Water drinken is een ”kleine moeite”, maar kan een groot effect hebben op de algemene gezondheid.

Groenten, fruit en vette vis

Ook veel genoemd, maar daardoor niet minder waar: zorg dat je voldoende groenten en fruit binnenkrijgt. Groenten en fruit bevatten veel bouwstoffen voor een optimaal werkend immuunsysteem en weerstand. Ook vette vis zou een positief effect hebben op de mens en in het bijzonder een mens met reumatische klachten. Vette vis zou remmend werken met betrekking tot ontstekingen als gevolg van reumatische klachten. Echter, dit is niet wetenschappelijk bewezen.

Voeding die je beter kunt vermijden

Er zijn ook voedingsmiddelen die jij, als reumapatiënt, beter kunt vermijden. Het gaat hier om bijvoorbeeld purine en specifieke eiwitten. Vermijd onder andere rood vlees, paddenstoelen en champignons, spinazie en bloemkool. Eet ook niet teveel noten en zaden en voor de hand liggend: vermijd wanneer het maar kan alcohol. Natuurlijk, een wijntje of biertje op zijn tijd is mogelijk, maar overmatig alcoholgebruik kan de klachten als gevolg van een reumatische ziekte sterk verergeren.

Ga op jouw eigen lichaam af

Niet voor iedereen even gemakkelijk, maar het valt te trainen: probeer te luisteren naar wat jouw lichaam van jou vraagt. Als je goed oplet, zal het je kunnen opvallen dat je op zekere momenten sterke(re) behoefte krijgt aan bepaald voedsel en bepaalde dranken. Wanneer je hier gehoor aan geeft en goed let op de gevolgen van het consumeren van deze voedingsmiddelen, kun je al snel een patroon herkennen. Het ene lichaam is het andere niet. Wanneer jij jouw lichaam leert kennen, kan dit een positief effect hebben met betrekking tot het moeten leven met een chronische ziekte als Reuma. Vertrouw op je intuïtie!

Gesponsorde links