Reuma vingers: een beginnende vorm van reuma

Reuma vingers komt vaak voor. De reden hiervan is dat reuma, in de vorm van Reumatoïde Artritis, veelvuldig begint op plaatsen als de handen – en dus ook de vingers. Reuma symptomen betreffen pijnlijke gewrichten, wat te verklaren is door het feit dat een reumatische aandoening alles te maken heeft met een onderhuidse ontsteking. Reuma vingers – maar ook in de handen, polsen, knieën en enkelgewrichten – kan opkomen als een vervelende kwaal, maar ook uitmondden in een zeer pijnlijke en levensbepalende aandoening.

Hoe weet ik of ik last heb van reuma vingers?

Het kan moeilijk zijn te bepalen of je last hebt van reuma vingers. Na een lange dag op het werk of een middag intensief sporten, kunnen gewrichten en andere delen van het lichaam vermoeid zijn. Hierdoor kunnen klachten en/of pijnen opkomen en moet vaak rust worden genomen. Maar wanneer bepaalde klachten op een niet specifiek moment – of zelfs een onverwachts moment – opkomen, aanhoudend zijn en heviger lijken te worden, kan er sprake zijn van een reumatische aandoening en/of reuma vingers. Reuma vingers hoeft niet per sé direct opgemerkt te worden. Dit komt omdat reuma vingers toebehoort aan de reumatische aandoening ‘Reumatoïde Artrisis’, welke zeer langzaam kan opkomen. Dit wordt soms dan ook wel een ‘sluipende ziekte’ genoemd. Pijnen kunnen aan iets anders worden toegewezen of vallen in eerste instantie niet op. Toch zijn er een aantal reuma symptomen die voorkomen bij reuma vingers, waardoor er mogelijk sprake kan zijn van deze reumatische aandoening.

Symptomen reuma vingers

Een aantal reuma vingers symptomen zijn als volgt: stijve en pijnlijke gewrichten in de vingers of in de hele hand, welke ‘s morgens vroeg of na het uitvoeren van een bepaalde handeling opspelen. Ook kan het zijn dat er verdikkingen en/of roodheid voorkomen in de vingers of de hele hand. Een slechte grijpkracht (het moeilijk op kunnen pakken van dingen) wordt ook genoemd als symptoom van reuma vingers. Daarnaast kan vermoeidheid, een griepachtig gevoel en een lichte koorts voorkomen, wanneer je last hebt van reuma vingers. Wanneer je last hebt van deze of andere symptomen en reuma vingers – of een (andere) specifieke vorm van reuma – vermoedt, is het zeer aan te raden een bezoek te brengen aan de huisarts. Hij of zij kan een onderzoek uitvoeren en indien nodig een gepaste diagnose stellen.

Hoe kom ik aan reuma vingers?

De oorzaak van reuma vingers is, net als van vele andere vormen van reuma, tot op heden niet bekend. Vrouwen schijnen meer kans te hebben op het krijgen van deze vorm van reuma en Reumatoïde Artritis speelt bij deze in veel gevallen op na het 40e levensjaar. Toch is uit deze informatie geen duidelijk beeld op te maken, wanneer het gaat om de kans op het krijgen van reuma vingers of de oorzaak van deze. Er bestaan verschillende vormen van pijnbestrijding, welke kunnen worden ingezet wanneer pijnen dermate hevig zijn dat zij het dagelijks leven beïnvloeden. Ook is het mogelijk dat de huisarts fysiotherapie aanraadt, waarin deze kan leren ‘opnieuw’ te bewegen en leven met een reumatische aandoening. Dit wordt dan gedaan in de vorm van oefeningen.

Gesponsorde links