Baricitinib, een nieuw medicijn tegen reumatische ziekte

Als je het hebt over reuma is dat een verzamelnaam voor verschillende ziektes waarbij het lichaam zich afweert tegen eigen lichaamsweefsel. De meest voorkomende vorm van reuma is reumatoïde artritis, waarbij de afweerreactie zich richt op de gewrichten. Dit leidt tot klachten waarbij spieren en gewrichten pijnlijk zijn en stijf aanvoelen. Ongeveer 2% van de Nederlandse bevolking heeft reumatoïde artritis en dit betekent dat het belangrijk is dat er goede medicijnen tegen de klachten zijn. Gelukkig zijn er al verschillende methodes die huisartsen en reumatologen aanraden om pijn te verminderen. Ook is er een aantal medicijnen op de markt, waaraan nu een nieuwe wordt toegevoegd. Dit is Baricitinib.

Baricitinib nieuw op de markt; bestrijding van reumatoïde artritis

Sinds kort is het medicijn Baricitinib op de markt. Baricitinib is een medicijn dat in de DMARD categorie valt. DMARD staat voor Disease Modifying Anti Rheumatic Drug. Het is een JAK-remmer, wat inhoudt dat een specifieke groep enzymen, de JAK’s, wordt geremd in zijn activiteit. Dit zorgt er vervolgens weer voor dat de aanmaak van eiwitten die ontstekingen veroorzaken gestopt wordt wat als resultaat heeft dat de gewrichtsontstekingen bij reumatoïde artritis niet langer in stand gehouden worden. Baricitinib kan worden voorgeschreven door je arts of reumatoloog wanneer andere medicijnen geen of onvoldoende resultaat opleveren bij het behandelen van reuma.

Waarom deze nieuwe als er al andere medicijnen zijn?

Hoewel er al andere medicijnen op de markt zijn, is het altijd belangrijk om te verbeteren. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan met Baricitinib voordat het op de markt kwam als medicijn. Dit toonde aan dat bij veel patiënten de symptomen van reumatoïde artritis afnamen, ondanks het feit dat ziekte modificerende medicijnen niet goed genoeg werkten bij hen. Dit medicijn is dus een uitkomst voor patiënten die niet het gewenste resultaat behalen bij eerdere behandelmethodes. De onderzoeken die gedaan zijn naar het geneesmiddel waren voornamelijk gericht op patiënten die verschillende andere geneesmiddelen hadden geprobeerd met onvoldoende resultaat. Er is echter ook een groep getest die nog geen eerdere behandeling had ondergaan. Deze groep toonde aan dat Baricitinib werkzamer is dan methotrexaat. Dit betekent dat het ook perspectief biedt als medicijn voor patiënten die nog niet in behandeling zijn geweest. Voorlopig blijft het echter een medicijn voor patiënten met een voorgeschiedenis, waarbij eerdere behandelingen dus onvoldoende resultaat leverden, omdat er nog niets bekend is over de effecten van het gebruik van Baricitinib op de langere termijn.

Geschikte patiënten voor het gebruik van Baricitinib

Zoals gezegd is Baricitinib geschikt voor patiënten die last hebben van de symptomen van matige tot ernstige reumatoïde artritis. Het geldt specifiek voor patiënten met een voorgeschiedenis, waarbij eerdere behandelingen niet succesvol of niet succesvol genoeg werden bevonden. In dit geval kan Baricitinib voorgeschreven worden. Ook kan het natuurlijk het geval zijn dat patiënten de andere middelen niet goed kunnen verdragen of last hebben van bijwerkingen. Ook in dit geval kan Baricitinib voorgeschreven worden en dienen als alternatieve behandelmethode. Het medicijn kan enkel op voorschrift ontvangen worden. Voor het eerste gebruik is altijd sprake van een screening. Deze screening dient om te kijken naar tuberculose of virale leverinfecties. Dit gebeurt omdat het gebruik van een JAK-remmer, zoals Baricitinib, een eerder meegemaakte infectie kan laten opspelen. Dit moet natuurlijk voorkomen worden. Na de screening volgt altijd een vervolggesprek bij de reumatoloog waarbij verdere informatie wordt verschaft over het gebruik van het medicijn.

Het gebruik van Baricitinib

Baricitinib komt in tabletvorm en is geschikt voor oraal gebruik. De standaard dosering bedraagt 4 mg per dag, eenmaal daags. Dit kan echter worden gehalveerd wanneer de symptomen van de ziekte onder controle lijken te zijn. Gepaard met de behandeling gaat regelmatig bloedonderzoek. Dit gebeurt om eventuele bijwerkingen vroegtijdig op te sporen. Denk hierbij vooral aan de ernstigere mogelijke bijwerkingen zoals functiestoornissen bij de lever of de nieren. Om deze reden is het belangrijk periodiek je bloed te laten controleren en je aan de gemaakte afspraken te houden. Indien je zwanger bent is het niet toegestaan om Baricitinib te gebruiken. Als je borstvoeding geeft of van plan bent in de nabije toekomst zwanger te worden is het belangrijk dit bij je reumatoloog aan te geven. Over de effecten van de behandeling op zwangerschap en borstvoeding is namelijk onvoldoende bekend, dus het is verstandig hierover te overleggen om zelf tot een overwogen besluit te kunnen komen. Ook is er niets bekend over eventuele effecten van de behandeling op de toekomstige vruchtbaarheid.

Bijwerkingen

Zoals bij ieder medicijn heb je ook bij Baricitinib kans op bijwerkingen. De meest relevante bijwerkingen zullen hier besproken worden, maar lees voor een volledig overzicht altijd goed de bijsluiter door. Bij gebruik van dit medicijn hebben patiënten een verhoogde kans op infecties. Controleer hierom altijd je temperatuur als je ziek bent, zodat je bij een temperatuur van boven de 38 graden contact op kunt nemen met de huisartsenpost of de reumatoloog. Ook is deze verhoogde kans op infectie de reden van het eerdergenoemde periodieke bloedonderzoek. Verder heb je bij het gebruik van Baricitinib een verhoogde kans op gordelroos. Dit is een huiduitslag die pijnlijk kan zijn en bestaat uit rode blaasjes. Ook kun je een allergische reactie krijgen in de vorm van een piepende ademhaling, druk op de borst, zwellingen van de lippen, tong of keel, jeuk of uitslag. Hoewel hier vervelende bijwerkingen tussen staan heeft het CHMP het medicijn goedgekeurd. Dit komt doordat zij oordelen dat de voordelen groter zijn dan de mogelijke risico’s die aan de behandeling gekoppeld zijn.

Combinatie met andere medicijnen

Geef bij je behandelend arts altijd aan welke medicijnen je gebruikt. De arts zal weten of je dit kan gebruiken in combinatie met Baricitinib, omdat alleen artsen met ervaring van het vaststellen en behandelen van reumatische aandoeningen het medicijn mogen voorschrijven en een behandeling mogen starten. Een groot voordeel van Baricitinib is dat het als monotherapie gebruikt kan worden, maar ook in combinatie met andere ziektemodificerende behandelingen tegen reuma, zoals methotrexaat. De belangrijkste leidraad is te communiceren met je reumatoloog en je arts over je wensen en de resultaten. Naast medicijnen kun je nog andere tips krijgen voor het verminderen van de klachten bij reumatoïde artritis. Iedereen verdient het vrij van pijn te kunnen leven. Voor meer informatie over Baricitinib kun je terecht bij de website van het Europees Geneesmiddelenbureau via http://www.ema.europa.eu/ema/index.jsp?curl=pages/medicines/human/medicines/004085/human_med_002074.jsp of vraag extra informatie aan bij je arts, reumatoloog of apotheker.

Gesponsorde links