Palindroomreuma: Het begint en het eindigt bijna precies hetzelfde

Reuma is een verzamelnaam van meerdere aandoeningen. Het gaat hier om tussen de honderd en tweehonderd verschillende aandoeningen in het bewegings- en houdingsapparaat. Reumatoïde artritis wordt vaak ook afgekort tot reuma maar dit klopt dus niet. Bij reuma bestaat er een hele reeks aan ziektebeelden. Hierbij is het logischerwijs heel erg noodzakelijk om een specifieke diagnose te stellen. Anders is het heel erg moeilijk om hierbij een doeltreffende therapie te vinden. Bij een diagnose wordt er gekeken naar het verhaal en de klachten van de patiënt. Hierbij wordt ook een uitgebreid lichamelijk onderzoek gedaan. Maar daarnaast kan het soms ook nodig zijn om verschillende bloedtests, andere onderzoeken en röntgenfoto’s te maken en te onderzoeken. Dit is soms heel erg belangrijk bij het bepalen om welke soort reuma het hier gaat. Daarnaast wordt hier dus ook meteen mee bepaald welke behandeling bij deze soort het meest geschikt is. Elke soort reuma heeft een andere aanpak nodig omdat er hierbij veel verschillende verschijnings- en evolutievormen kunnen bestaan. Men kan reuma al sinds de geboorte hebben. Elk jaar zijn er meer gevallen van reuma bekend in Nederland. Vaak worden mensen op oudere leeftijd getroffen door reuma.

Definities als we kijken naar de reumatische ontstekingsziekten

Als het gaat om acute reuma dan is het hoogtepunt van deze reumatische aanval binnen 24 uur bereikt. Bij subacute reuma is er verbetering zichtbaar binnen 6 weken nadat de patiënt er last van kreeg. Bij de chronische vorm van reuma is er logischer wijs geen verbetering in de toestand van de patiënt binnen 6 weken. Als het gaat om monoartitis dan is er maar een gewricht aangetast door de reuma. Bij oligoartritis zijn er 2, 3 of 4 gewrichten aangetast door de reuma. Polyartritis wil zeggen dat er meer dan 4 gewrichten zijn aangetast door de reuma. Bij een systemische vorm van reuma kunnen er ook andere organen aangetast worden dan alleen de gewrichten. Progressieve reuma is een vorm welke steeds erger wordt in de loop van de tijd. En als het gaat om inflammatoir gaat het om een ontsteking.

Palindroomreuma

Bij palindroomreuma gaat het om een plotselinge en snel ontwikkelende aanval van artritis. De klachten hierbij zijn: roodheid, zwelling en arbeidsongeschiktheid van een of meerdere gewrichten. Er kan sprake zijn van terugkerende aanvallen. Maar de interval hiertussen kan heel erg verschillen per keer. En hoelang de aanval aanhoudt verschilt ook per keer dat het gebeurt. Als de aanslagen voorbij zijn is er geen sprake van gewricht schade.

Diagnose van palindroomreuma

De diagnose van palindroomreuma kan lastig zijn en kost vaak veel tijd. Dit komt omdat de symptomen van palindroomreuma op andere vormen van artritis lijkt. Hierbij gaat de huisarts vaak andere klachten elimineren zodat ze hierbij uiteindelijk tot de juiste diagnose komen. Maar dit kan dus wel veel tijd gaan kosten. Er is namelijk geen specifieke test op de markt om erachter te komen of iemand palindroomreuma heeft. Geen enkele test kan deze diagnose bevestigen. Maar de arts kan deze diagnose wel stellen aan de hand van de geschiedenis van de patiënt en de symptomen waar de patiënt last van heeft. Palindroomreuma is iets heel anders dan jichtartritis. Maar zonder de speciale testen kan het wel erg lastig zijn om de palindroomreuma te onderscheiden van andere episodische gewrichtsproblemen. Hierbij is het ook nog belangrijk om te weten dat een persoon meerdere auto-immuunsysteemstoornissen kan hebben op hetzelfde moment.

Terminologie omtrent palindroomreuma

Palindroomreuma komt bij het woord palindroom vandaan. Dit is een woord wat van voor en naar achter hetzelfde is (kayak is hierbij een goed voorbeeld). Bij palindroomreuma wil dat zeggen dat de ziekte begint en eindigt op ongeveer dezelfde manier.

Presentatie palindroomreuma

Palindroomreuma is een hele zeldzame vorm van inflammatoire artritis. Deze veroorzaakt een acute ontsteking in een of meerdere gewrichten in het lichaam. Daarnaast kan het enkele uren of enkele dagen duren voordat dit volledig verdwenen is. Vaak bevindt palindroomreuma zich in 2 of 3 gewrichten. Palindroomreuma kan wel gemakkelijk terugkomen. Hierbij heeft de patiënt periodes tussen de aanvallen waarin er helemaal geen last is van de symptomen. Maar deze komen daarna direct weer terug. Dit kan enkele weken duren maar het kan hier ook gaan om enkele maanden.

Gesponsorde links