Wat is weke delen reuma?

Weke delen reuma, wat ook wel ‘fibromyalgie’ wordt genoemd, wordt gezien als een niet-gewrichtsgebonden ziektebeeld. Dat wil zeggen, de ziekte heeft voornamelijk te maak met pijn in en aan de spieren en dus niet met gewrichten. Fibromyalgie uit zich in klachten als spierpijn en drukpijnlijke punten, welke zich kunnen verspreiden over het hele lichaam. Deze spierpijn wordt vaak heviger nadat het lichaam een tijd stil heeft gezeten of nadat het te maken heeft gehad met kou. Dit zogenaamde syndroom gaat vaak gepaard met algemene klachten, welke kunnen verschillen van persoon tot persoon. Je kunt hierbij denken aan vermoeidheid, slaapproblemen, spierstijfheid en hoofdpijn.

Weke delen reuma in het kort

Fibromyalgie is vanwege de oorzaak en klachten verschillend van de ziekte Reumatoïde Artritis. Om dit onderscheid te maken, wordt fibromyalgie ‘weke delen reuma’ genoemd. De naam fibromyalgie komt van het ‘fibra’, wat staat voor ‘vezel’, ‘mus’ (spier) en ‘algos’, wat pijn betekent. Letterlijk betekent fibromyalgie dus ‘pijn van spieren en vezel(ig bindweefsel)’. Weke delen reuma verschilt van andere vormen van reuma omdat hierin meestal geen ontstekingen worden gevonden. Weke delen reuma wordt ook wel betiteld als ‘ziektebeeld’ of ‘syndroom’ en wordt dus niet gezien als ziekte. Dit komt doordat weke delen reuma een verzameling van klachten, verschijnselen en symptomen betreft.

Wat is het precies?

Resultaten van een onderzoek wijzen uit dat weke delen reuma, fibromyalgie, veroorzaakt wordt door zenuwbeknellingen binnen het lichaam. Omdat het ziektebeeld nog ‘jong’ is, is er relatief weinig over bekend. Daarom wordt deze ziekte door de medische wetenschap niet altijd geaccepteerd als aandoening. Het lijkt te maken te hebben met de verwerking van (pijn)prikkels binnen het centraal zenuwstelsel. Hier zou zich bij weke delen reuma een storing in bevinden. De ziekte komt voor bij zowel jonge als oudere mensen en bij zowel mannen, als vrouwen. In Nederland lijden zo’n 460.000 mensen aan deze reumatische aandoening.

Oorzaken

Over de oorzaken van weke delen reuma is tot op heden niet veel bekend. De aandoening wordt wel vaak gerelateerd aan stress of andere psychische verschijnselen. De stress kan verkramping in het lichaam veroorzaken, waarna er spanning wordt opgebouwd op en rondom de spieren. Deze mondt vervolgens uit in klachten en pijnen. Ook zouden de patiënten van weke delen reuma een andere verwerking van pijnprikkels hebben. De pijnprikkels bij een persoon met weke delen reuma zouden actiever zijn dan bij mensen zonder de aandoening en daardoor wordt er logischerwijs sneller of meer pijn ervaren, dan bij een ‘gezond’ lichaam.

Behandeling

Er bestaat op dit moment geen specifieke behandeling voor fibromyalgie. Echter, veel patiënten hebben baat bij behandelingen die begeleid worden door een fysiotherapeut. Deze kan de persoon in kwestie helpen met het creëren van een juiste lichaamshouding en ondersteunende oefeningen. Op deze manier leert de persoon met weke delen reuma hoe hij of zij zijn lichaam moet gebruiken, welke bewegingen goed of juist te zwaar zijn voor het lichaam. Fibromyalgie is, zoals eerder genoemd, een ziektebeeld welke veelal gepaard gaat met psychische ongemakken. Daarom helpt het sommige mensen om gebruik te maken van ontspanningsoefeningen of een praatpersoon, waarbij hij of zij zijn ‘ei kwijt kan’. De stress kan op deze manier het lichaam gemakkelijker of geheel verlaten en de klachten kunnen hierdoor afnemen.

Gesponsorde links