Jeugdreuma: wat is het en in welke vormen kan deze zich uitten?

Jeugdreuma is een verzamelnaam, welke gewrichtsontstekingen bij kinderen omschrijft. De aandoening komt voor bij 1 op de 1.000 kinderen, waarbij vastgesteld kan worden dat in Nederland tussen de 2.000 en de 3.000 kinderen last hebben van reuma. Het wordt ook wel omschreven als ‘Juveniele Idiopathische Artritis’, hetgeen veelal wordt afgekort door het begrip ‘JIA’. De reuma bestaat in drie verschillende vormen. Eén daarvan is Oligo-articulaire. Bij deze vorm van reuma zijn er maximaal vier gewrichten tegelijk ontstoken. Bij een tweede vorm, welke Poly-articulaire jeugdreuma wordt genoemd, zijn er vijf of meer gewrichten ontstoken en bij de derde vorm, Systematische jeugdreuma, heeft de patiënt niet alleen last van ontstoken gewrichten, maar ook ontstoken organen. De eerstgenoemde vorm, Oligo-articulair, komt het meest voor.

Oligo-articulaire jeugdreuma

Indien jij of uw kind te maken heeft met Oligo-articulaire reuma, kan veelal worden vastgesteld dat de vooruitzichten er goed uit zien. De gewrichtsontstekingen kunnen meerdermaal terug komen, maar in veel gevallen blijven deze uiteindelijk voorgoed weg. Er zijn twee soorten van deze vorm van reuma. Zo bestaat er vroeg beginnende reuma, welke veelal voorkomt bij jonge meisjes. Deze vorm van reuma geeft vaak ook een vergroot risico op oogontsteking(en). Daarnaast kan je spreken van laat beginnende reuma; deze vorm komt veelal bij jongens voor, in de pubertijd. Vaak begint deze ziekte middels een ontsteking van een groot gewricht – u kunt hierbij denken aan de knie – en ook de plaats waar de pees aan het bot vastzit kan pijn doen wegens een ontstane ontsteking. Dit noem je enthesitis.

Hoe te behandelen?

Wanneer uw kind te maken heeft met reuma, staat deze waarschijnlijk onder behandeling van een kinderarts, welke gespecialiseerd is in reumatische aandoeningen. De klachten bepalen welke behandelmethode wordt opgesteld en of er meer specialisten bij de behandeling betrokken zullen zijn. Een behandeling van deze vorm van reuma bestaat vaak uit een combinatie van meerdere factoren. Dit is onder andere medicijngebruik, een op maat gemaakte oefentherapie, specifieke adviezen over bewegen en lichaamshouding. Ook kunnen adviezen over het omgaan met reuma een bevorderende rol spelen in het proces. Reuma wordt gezien als een grillige ziekte, wat wil zeggen dat deze vaak onvoorspelbaar is en op onverwachte momenten kan opspelen. Het is daarom verstandig te kijken naar een voor jou of uw kind geschikte behandeling, zodat de klachten welke voortkomen uit reuma verminderd kunnen worden en de ziekte draaglijker zal zijn. Informeer uw huisarts over de mogelijkheden binnen jullie situatie.

Gesponsorde links