Reuma oorzaak: hoe reuma kan ontstaan

Een aanwijsbare reuma oorzaak: het blijkt vaak lastig deze te vinden. Artsen weten niet altijd (direct) waardoor reuma ontstaat en in combinatie met vele verschillende patiënten, met diverse achtergronden en klachten, is een reuma oorzaak niet altijd vast te stellen. Toch zijn er een aantal gemeenschappelijke factoren die bepalend kunnen zijn voor de (kans op) ontwikkeling van reuma. Zo ontstaan chronische aandoening veelal als gevolg van een combinatie van deze factoren: dat geldt ook voor reumatische aandoeningen.

Ooraak Reuma: verstoord immuunsysteem

De oorzaak van reuma is niet het enige belangrijke voor de persoon met reuma en/of de behandelend arts. Omstandigheden in het leven van de persoon met reuma kunnen namelijk minstens zo bepalend zijn. Denk aan ongunstige omstandigheden die het verloop van de ziekte (sterk) kunnen beïnvloeden, zoals de algemene lichamelijke – en geestelijke – gesteldheid. Reuma kan ontstaan wanneer omstandigheden niet optimaal zijn, of zogezegd juist optimaal om een ziekte te doen creëren. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een onstabiel of verstoring binnen het immuunsysteem. Dit kan de oorzaak reuma vormen: normaliter zorgt een goed werkend immuunsysteem ervoor, dat schadelijke en/of ongewenste stoffen in het lichaam worden afgevoerd. Wanneer er een verstoring in het immuunsysteem plaatsvindt, kan deze ”in de war raken”, waardoor het zich tegen het eigen lichaam kan gaan keren. Hierdoor kunnen onder andere ontstekingen in de gewrichten ontstaan: in dit geval hebben we te maken met een reuma oorzaak. Vaak gaat het hier om de reuma vormen Reumatoïde Artritis, Juveniele Chronische Artritis (jeugdreuma) of de ziekte van Bechterew.

Erfelijkheid

Het kan ook zo zijn dat reuma in de familie voorkomt. Erfelijke aanleg speelt een rol bij (de kans op) het krijgen van reuma. Echter, dit blijkt niet de enige reuma oorzaak te zijn van de ontwikkeling van een reumatische aandoening. Andere omstandigheden blijken, in combinatie met aanleg (erfelijkheid), de kans op het krijgen van reuma te vergroten. Het is daarentegen dus niet de (enige) aanwijsbare oorzaak van reuma.

Lichamelijke belasting en stress

Een andere veel genoemde oorzaak van reuma heeft te maken met lichamelijke belasting. Wordt het lichaam vaak tot het uiterste gedreven, heeft het weinig of zelfs onvoldoende rust of ondervindt het veel stress, dan kan dit de kans op het krijgen van reuma vergroten. In een gehaaste wereld als deze komt het vaak voor dat mensen slecht slapen, een verminderde weerstand en gezondheid hebben, en veel spanning ondervinden – bijvoorbeeld als gevolg van prestatiedruk op het werk of andere fronten. Wordt het lichaam ”verkeerd” belast, dan kunnen reumatische klachten verergeren. Deze reuma oorzaak wordt niet door alle artsen gezien als ‘dé’ oorzaak, maar deze omstandigheden blijken vandaag de dag wel degelijk een zeer grote rol te spelen in het leven van mensen met reuma.

Raadpleeg altijd een arts als u denkt reuma te hebben.

Gesponsorde links