Polymyalgia Rheumatica (PMR)

Polymyalgia Rheumatica (PMR) is een ontstekingsziekte, ook wel spierreuma genoemd. Hierbij ontsteken de pezen en slijmbeurzen in en rondom de gewrichten. Dit resulteert in pijnlijke spieren rond de nek, heupen schouders. De ziekte gaat meestal vanzelf over na twee à drie jaar en zorgt niet voor blijvende schade aan de gewrichten. De ziekte komt enkel voor bij mensen die de leeftijd van 50 jaar hebben gepasseerd.

PMR kan acuut ontstaan, maar heeft meestal een langere aanloop waarbij de klachten langzaamaan toenemen. Het is een auto-immuunziekte, het afweersysteem keert zich tegen het lichaam. De oorzaak hiervoor is nog onduidelijk.

Symptomen Polymyalgia Rheumatica

Omdat de aandoening vaak sluipend begint, kan het lastig zijn om te ontdekken waar je nou eigenlijk mee kampt. De meest voorkomende symptomen van Polymalgia Rheumatica zijn:

  • Pijnlijke spieren rond nek, hals, schouders, heupen en/of billen
  • Stijve spieren rond nek, hals, schouders, heupen en/of billen
  • ’s Ochtends zijn de klachten het ergst

Sommige mensen ervaren nog meer klachten, waaronder de volgende symptomen kunnen vallen:

  • Opgezwollen handen, voeten, polsen en/of knieën
  • Vermoeidheid
  • Lichte koorts, een ziek gevoel
  • ’s Nachts zweten
  • Afvallen
  • Hoofdpijn bij de slapen
  • Pijn bij kauwen
  • Slechter kunnen ziet

Wanneer je last hebt van hoofdpijn, pijn bij kauwen en/of zicht verliest, kan het zijn dat je de aandoening Arteriitis temporalis hebt, ontstoken bloedvaten bij de probleemgebieden. Neem daarom altijd zo snel mogelijk contact op met de dokter.

Diagnose

De diagnose voor PMR wordt meestal gesteld doordat de symptomen erg herkenbaar zijn. Vaak volstaat het uiten van je klachten hiervoor. Wanneer de diagnose nog onzeker is, kan een röntgenfoto worden gemaakt of gebruik gemaakt worden van echografie. Ook wordt soms aanvullend een bloedonderzoek gedaan. Bij mensen met PMR komt uit het bloedonderzoek vaak een lichte bloedarmoede, een verhoogd zink-gehalte en een hogere aanwezigheid van het ontstekingseiwit CRP. Dit kan aantonen dat je leidt aan PMR.

Behandeling

De standaard behandeling bestaat uit ontstekingsremmende medicatie. Meestal wordt gekozen voor Prednison, een zeer effectief middel voor het bestrijden van ontstekingen. Het middel kan worden ingenomen in pil-vorm, of via een injectie. In het begin wordt een dosis van 15 mg per dag voorgeschreven, wanneer de situatie verbetert kan dit langzaam worden afgebouwd totdat de ontsteking volledig verdwenen is en je genezen bent van PMR. Meestal verdwijnt de ziekte met medicatie volledig na zo’n 1 à 2 jaar, de pijnklachten kunnen al veel eerder verdwenen zijn. Bij een klein deel van de patiënten gaat de genezing langzamer en neemt de aandoening een meer chronische vorm aan.

Vaak wordt het ontstekingsremmend medicijn gecombineerd met andere medicijnen. Prednison kan op lange termijn maagklachten geven en soms botontkalking veroorzaken. Een middel om de maag te beschermen en een medicijn tegen botontkalking kunnen dit tegen gaan.

Voor mensen met een mildere vorm van PMR wordt soms enkel gekozen voor een ontstekingsremmende pijnstiller zoals Ibuprofen. Het lichaam is dan zelf prima in staat om de ontsteking af te breken, in samenwerking met de ontstekingsremmende werkingen van de pijnstillers.

Zoals bij veel gewrichtsaandoeningen wordt de behandeling gecombineerd met bewegingstherapie. Dit om de gewrichten zo soepel mogelijk te houden, de spieren goed te blijven gebruiken tijdens het verloop van de ziekte, maar niks te overbelasten. Door de gewrichten soepel te houden, worden de pijnklachten niet onnodig erger. Dit wordt vaak gedaan met een fysiotherapeut.

Leven met polymyalgia Rheumatica

Omdat de ziekte geen schade achterlaat in de gewrichten en vanzelf geneest, is het voor sommige mensen met een milde vorm mogelijk om zonder medicatie de ziekte door te komen. Het kan helpen om de gewrichten in beweging te houden, uiteraard zonder deze te overbelasten. Tegen de pijn kan het warmhouden van de spieren, of juist het koelen ervan, tijdelijk een oplossing bieden.

Toch kiezen veel mensen, begrijpelijk, voor medicatie. Dit omdat het herstellingsproces dan een stuk sneller zal verlopen. Met een huisarts wordt afgesproken om regelmatig bloedonderzoeken uit te voeren. Dit om het herstel in te kunnen zien, door te kijken naar de bezinking van het bloed.

Neem de voorgeschreven hoeveelheid medicatie in, om het opnieuw ontstaan van de symptomen te voorkomen. Mochten de bijwerkingen te zwaar op je lichaam werken, ga dan opnieuw in gesprek met de arts. Soms kan er een nieuw middel worden voorgeschreven. Stop nooit zomaar met de medicatie, Prednison moet bijvoorbeeld heel geleidelijk worden afgebouwd.

Het is een aandoening die vervelend is, maar zonder schade over zal gaan. Het is enkel van belang om in de gaten te houden dat je geen hoofdpijn krijgt rond de slapen en geen koorts krijgt boven de 38 graden. Mocht dit wel gebeuren, ga dan direct naar de huisarts. Wanneer je minder goed gaat zien, moet je met spoed naar de oogarts.

Verder zit je de ziekte rustig uit, terwijl je merkt hoe de pijn steeds minder erg wordt.

Gesponsorde links