Wat is bacteriële Artritis en hoe kan je dit behandelen?

Artritis is een ander woord voor gewrichtsontsteking. Bacteriële artritis is kortgezegd een gewrichtsontsteking die veroorzaakt wordt door een bacterie. Wanneer een bacterie of een ander micro-organisme je gewrichten binnendringt kan er een infectie optreden. De bacteriën kunnen direct het gewricht binnenkomen, of via een ander infectiegebied zoals een blaasontsteking of darminfectie, naar de gewrichten trekken. Om deze infectie te bestrijden zal je lichaam antistoffen, afweerstoffen en/of ontstekingscellen aanmaken. Deze stoffen doden de bacteriën die de ontsteking veroorzaken, maar blijven daarna achter in je gewrichten. Dit veroorzaakt pus. Bacteriële artritis moet altijd zo snel mogelijk behandeld worden, omdat gewrichten ernstige schade kunnen ondervinden. De schade in de gewrichten kan onomkeerbaar zijn.

Symptomen bacteriële artritis

Omdat het van groot belang is dat Bacteriële Artritis met spoed behandeld wordt, is het belangrijk om de symptomen te kunnen herkennen. Wanneer je meerdere van onderstaande symptomen herkent, kan je jezelf laten testen op Bacteriële Artritis.

Pijn in één of meerdere gewrichten

 • Gewrichten minder goed kunnen bewegen
 • Gezwollen gewrichten
 • Stijve gewrichten, vooral wanneer je ze een tijd niet hebt bewogen
 • Vermoeidheid
 • Bloedarmoede
 • Weinig eetlust
 • Zwakte, een slap gevoel
 • Stijve, verzwakte pezen en slijmbeurzen
 • Een verminderde conditie

In het begin van de ontsteking is er vaak nog weinig tot niks te merken aan het gewricht. De symptomen ontwikkelen zich later, wanneer de ontsteking al verder gevorderd is. Een ontstoken gewricht is pijnlijk, gezwollen en warm, en voelt stijver aan. De klachten zijn vaak erger in de ochtend dan in het verloop van de dag, omdat tijdens het slapen de gewrichten minder bewogen worden.
Een bijkomend probleem is dat mensen vóór de diagnose vaak geneigd zijn om de gewrichten minder te bewegen, omdat ze stijf aanvoelen en minder prettig zijn óm te bewegen. Hierdoor verergeren de klachten.

Bijkomende risico’s

Ontstekingen zijn slecht voor de bloedvaten. Ze verkalken de vaatwanden en de kwaliteit van de vaten gaat achteruit, zeker bij een langdurig onbehandelde ontsteking. Hierdoor kan het eerder voorkomen dat de bloedvaten dichtslibben. Dit kan dan weer leiden tot een hartaanval of beroerte. Het duurt een tijd voordat een infectie het lichaam zo erg verslechterd dat het dodelijk kan zijn, ben er daarom altijd op tijd bij.

Omdat het risico op hart- en vaatziekten verhoogd is bij mensen die leiden aan bacteriële artritis, kan het nuttig zijn om na te gaan of je ook te maken hebt met ándere risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Hoe meer verschillende risicofactoren je bezit, hoe ernstiger de kans op hartaanvallen en beroertes. Andere risicofactoren dan bacteriële artritis zijn:

 • Roken
 • Hoog cholesterolgehalte
 • Suikerziekte
 • Overgewicht

Wanneer je gediagnostiseerd bent voor bacteriële artritis, is het van belang om met de arts te overleggen of u extra risico loopt. De arts kan helpen met het behandelen van een hoge bloeddruk, het op peil brengen van het cholesterolgehalte en stoppen met roken.

Behandeling

Allereerst wordt wat gewrichtsvocht afgenomen, om te kunnen onderzoeken om welke bacterie het gaat. Hierdoor kan uiteindelijk een antibioticum worden voorgeschreven dat specifiek de kwalijke bacteriën doodt en de andere bacteriën, zoals de darmflora, minder aantast. Het onderzoeken van de precieze bacterie kan even duren, waardoor de arts van tevoren vaak een ander antibioticum voorschrijft om al zoveel mogelijk bacteriën onschadelijk te maken.

Voor de behandeling verblijf je in het ziekenhuis. Tijdens de behandeling met het antibioticum moet de pus meerdere keren per dag uit het lichaam verwijderd worden. Dit gebeurt meestal met een naald, deze ingreep heet ‘gewrichtspunctie’. Wanneer er sprake is van veel pusvorming in het gewricht kan ervoor gekozen worden om het gewricht te spoelen via een drain. Dit is een afvoerslangetje waardoor de overtollige pus te allen tijde kan worden afgevoerd.

Verder worden er ontstekingsremmende pijnstillers voorgeschreven, omdat een bacteriële artritis erg pijnlijk kan zijn. Wanneer de pijnstillers niet genoeg helpen kan bijvoorbeeld Tramadol of Morfine worden toegediend tegen de pijn.

De arts zal ook kijken naar de oorzaak van de artritis en deze behandelen. Denk aan bijvoorbeeld diabetes, wondjes, chronische aandoeningen, ontstekingen op andere plekken in het lichaam en weerstand verlagende medicatie. Wanneer de onderliggende oorzaak wordt aangepakt, zorgt dit ervoor dat de artritis niet zomaar terug zal keren.

Na de behandeling

In het ziekenhuis, tijdens de behandeling, is het van belang dat het gewricht rust heeft. Zo kan het optimaal genezen. Wanneer een gebied in het lijf lang niet gebruikt wordt, kunnen de spieren verslappen en de gewrichten verstijven. Daarom moet het gebruiken van de gewrichten na de behandeling rustig worden opgebouwd. Je begint met onbelaste oefeningen met het gewricht, het lichtelijk gebruiken van de spieren. Zo wordt het gewricht weer sterker.

Gesponsorde links