Leflunomide: Een groep stoffen welke medicatie zijn bij reuma

De merknaam van leflunomide van Avara. Het behoort tot een groep stoffen welke ook wel Disease Modifying Anti-Rheumatic Medicijn genoemd worden. Deze stof wordt voorgeschreven bij de behandeling van verschillende soorten reuma. Deze vormen zijn: reumatoïde, artritis en artritis psoriatica.

De werking van leflunomide

De stof wordt vooral gebruikt bij behandeling van volwassen welke een actieve vorm van reuma hebben. Het stopt namelijk de activering en de uitbereiding van de cellen welke verantwoordelijk zijn voor de ontsteking van de cellen. Reumatoïde artritis is een ontsteking van het synovium. Dit is het slijmvlies wat zich in de gewrichten bevindt. Deze vorm van reuma komt bij 1 tot 2% van de bevolking voor. De peesscheden en de slijmbeurzen zijn ook vaak bij deze ontstekingen betrokken. Reuma is een term van het reumafonds en bevat veel verschillende soorten ziekten. Een aantal voorbeelden van deze ziekten zijn: de ziekte van Bechterew, jicht, reumatoïde artritis, artrose en fibromyalgie. Maar als we kijken naar de artsen dan is reuma vaak de aanduiding voor reumatoïde artritis.

Reumatoïde

De factor welke ervoor zorgt dat de reuma ontstaat is op dit moment nog niet gevonden. De klachten van de reuma worden vaak veroorzaakt door de vorming van lysosomale enzymen. Dit zijn afbrekende enzymen welke ter plekke worden geproduceerd door de cellen van het immuunsysteem. Het gaat hier dus om een auto-immuunproces. Het lijkt eigenlijk op een type IV overgevoeligheidsreactie. Als men last heeft van gewrichtsklachten wordt dit vaak met reuma aangeduid. Maar RA is hierbij een hele zeldzame vorm welke gepaard gaat met ontstekingsreacties. Deze reacties zijn: pijn, zwelling, warmte, roodheid en functieverlies. Ook kunnen de aangedane gewrichten hierbij vergroeien. Maar RA kan alle orgaansystemen aantasten. De meeste patiënten welke RA hebben kunnen met de behandelingen wel een redelijk normaal leven leiden. Er is een kleine groep patiënten welke invalide worden en daardoor uiteindelijk komen te overlijden.

Arthiritis psoriatica

Dit is een gewrichtsontstekingsaandoening. Deze aandoening komt bij ongeveer 10 tot 30% van de psoriasispatiënten voor. Er zijn verschillende klachten waar men last van kan krijgen bij deze aandoening. Deze klachten kunnen zijn: nagelproblemen, jeuk aan de huid, ochtendstijfheid, verschilferingen van de huid, pijnlijkheid en ontstekingen van de grote gewrichten, pijnlijke nek en rug, worstenvingers en tenen, pijnlijke zwellingen aan tenen en vingers en overmatige vermoeidheid.

Geneesmiddelen bij deze vormen van reuma

De Disease-Modifying Anti-Rheumatic Medicijn vormen een groep geneesmiddelen welke de activiteit van de ontstekingen in de gewrichten verminderd. Deze medicatie wordt gegeven om ervoor te zorgen dat de gewrichtsbeschadiging zoveel mogelijk beperkt wordt. Deze beschadiging is vooral bij RA heel erg aanwezig. De effecten van deze medicatie zijn vooral dat de pijn en de zwelling van de gewrichten afnemen. In het laboratorium zijn deze medicijnen onderzocht en daar had het een gunstig effect. Als deze medicatie genomen wordt dan neem de concentratie van het CRP af en het BSE wordt lager. Ook vertragen deze medicijnen radiologisch waarneembare gewrichtsbeschadigingen. Het doel van deze medicatie is om uiteindelijk beperkingen en handicaps te voorkomen.

Gesponsorde links