Sulfasalazine: een goede remedie voor reuma?

Sulfasalazine wordt tot de klasse van de immuunsysteem-onderdrukkende medicijnen gerekend. Dat wil zeggen dat het bij mensen die aan reuma lijden kan helpen een overactief immuunsysteem onder controle te krijgen en hierdoor de ontstekingen kan helpen terugdringen. Vaak zijn deze ontstekingen, die pijn en zwellingen veroorzaken en die erg typisch zijn bij reuma, immers het gevolg van een immuunsysteem dat overdreven reageert. Sulfasalazine werkt op lange termijn en wordt daardoor vaak voorgeschreven naast klassieke pijnstillers en ontstekingsremmers. Alles wat je moet weten over Sulfasalazine voor de behandeling van reuma lees je hier!

Wat is sulfasalazine en hoe wordt het gebruikt?

Sulfasalazine wordt vaak voorgeschreven voor de behandeling van aandoeningen die met het immuunsysteem te maken hebben. Zo wordt het niet enkel bij reuma gebruikt maar bijvoorbeeld ook voor de ziekte van Crohn.

Meestal zal je bij de start van de behandeling met Sulfasalazine beginnen met een lage dosis. Je arts kan deze dosis vervolgens langzaam verhogen tot de perfecte dosering voor de behandeling van je reuma gevonden is. Hierdoor verkleint het risico op ernstige bijwerkingen. Je wordt ook aangeraden tijdens de behandeling met Sulfasalazine steeds voldoende water te drinken.

Het effect van Sulfasalazine bij de behandeling van reuma laat zich pas voelen na ongeveer anderhalve maand. Tot die tijd kan je behandelende arts je andere pijnstillers en ontstekingsremmers voorschrijven om de ergste pijn toch te helpen wegnemen.

Waar moet je mee opletten bij het gebruik ervan?

Sulfasalazine is een krachtig medicijn dat bij onjuist gebruik ernstige bijwerkingen kan hebben. Daarom moet je natuurlijk eerst en vooral nauwgezet de dosering en frequentie die de arts je voorschrijft opvolgen. Het is ook erg belangrijk dat je arts op de hoogte is van je hele medische geschiedenis en alle medicatie en voedingssupplementen of vitamines die je neemt. In sommige gevallen is het immers af te raden dit medicijn te nemen voor de behandeling van reuma. Dat is bijvoorbeeld het geval als je:

•    Astma hebt
•    Nier- of leverproblemen hebt
•    Bepaalde allergieën hebt
•    Bloed- of metabolismestoornissen hebt
•    …

Mocht je in deze gevallen toch Sulfasalazine voorgeschreven krijgen dan zal je arts je waarschijnlijk erg nauwlettend opvolgen om eventuele problemen te voorkomen.

Mogelijke bijwerkingen

Sulfasalazine gebruiken voor de behandeling van reuma kan ook bijwerkingen geven. Als je arts je dit voorschrijft wil dat zeggen dat hij of zij denkt dat deze bijwerkingen niet opwegen tegen de eventuele voordelen zoals minder zwellingen, pijn en ontstekingen. Maar toch kan het zijn dat je last hebt van misselijkheid, verlies van eetlust, hoofdpijn en moeheid bijvoorbeeld. Bij sommige patiënten werd ook een lichte verandering in de huidskleur en in de kleur van de urine vastgesteld. Hierover hoef je je normaal geen zorgen te maken, dit verdwijnt vanzelf weer.

Uiteraard moet je altijd je arts inlichten als je de bijwerkingen erg hinderlijk vindt. Bij de volgende bijwerkingen na het gebruik van Sulfasalazine moet je onmiddellijk je arts raadplegen of medische hulp zoeken: overgevoeligheid voor zonlicht, problemen met het gehoor (suizingen bijvoorbeeld), pijn bij het urineren, een verdoofd gevoel aan handen of voeten, tekenen van een te lage bloedsuiker of gezwollen klieren. Bij twijfel wacht je beter niet te lang: hoewel het medicijn een veilige en betrouwbare behandeling voor reuma is zal ze niet voor iedereen even geschikt zijn en sommige mensen reageren nu eenmaal slecht op bepaalde stoffen in medicijnen.

Gesponsorde links