Biologicals: geneesmiddelen op natuurlijke basis

Biologicals kunnen worden ingezet bij een persoon met een reumatische ziekte. Dit wordt vooral gedaan wanneer de zogenaamd ‘klassieke’ middelen niet blijken te werken of niet voldoende resultaat boeken. Het zijn geneesmiddelen die opgebouwd zijn uit natuurlijke menselijke of dierlijke eiwitten. De natuurlijke eiwitten worden ook wel ‘antilichamen’ genoemd, ‘cytokines’ of zijn fragmenten (delen) van eiwitten. Biologicals hebben als doel de ontsteking(en) in het lichaam af te remmen. Dit doen ze door de ontstekingseiwitten – de eiwitten die de ontstekingen ”helpen” – of de afweercellen in het menselijk lichaam te remmen. De klachten van de ontstekingen kunnen hierdoor worden verminderd. Biologicals worden echter niet zomaar toegeschreven: ten eerste zijn deze duur en ten tweede is het effect van het gebruik van deze op langer termijn nog niet bekend.

Verschillende soorten biologicals

Om te weten waarom biologicals worden ingezet en welke vorm het beste resultaat kan boeken, indien je te maken hebt met reuma, moet je weten welke soorten van dit geneesmiddel er bestaan. Er bestaan drie verschillende soorten, namelijk de zogenaamde ‘TNF-alfaremmers’, de ‘B-celremmers en T-celremmers’ en de ‘interleukine-remmers’. Welke biological het beste kan worden ingezet, hangt af van de vorm van reuma waar de patiënt mee te maken heeft. Heb jij last van ontstekingsreuma waarbij er teveel afweercellen worden aangemaakt, dan heb je een andere vorm van biologicals nodig dan wanneer jouw ontstekingseiwitten hun werk ‘niet goed’ doen. Een arts kan hierover meer vertellen; deze kan aan de hand van jouw persoonlijke situatie bepalen of biologicals kunnen worden ingezet en welke vorm van dit medicijn de meest gunstige kan betreffen.

Kom ik in aanmerking voor biologicals?

Biologicals worden enkel en alleen voorgeschreven wanneer andere medicijnen en behandelingen niet blijken te werken. Dit heeft een reden. Wetenschappers zijn er nog niet over uit of – en welke – effecten kunnen optreden, na gebruik op langer termijn. Dit maakt het middel niet het eerst geopperde geneesmiddel, wat overigens niets zegt over de werking ervan. Gebleken is dat dit medicijn bij de ene persoon zeer gunstig uitpakken, maar bij de ander weinig tot geen effect hebben. Indien je last hebt van RA (Reumatoïde Artritis), Jeugdreuma, Artritis Psoriatica of de ziekte van Bechterew, kan een arts dit geneesmiddel opperen. Heb je last van één van deze vormen van reuma en wil je weten of je in aanmerking komt voor dit geneesmiddel, informeer dan bij de huisarts.

Mogelijke bijwerkingen

Zoals eerder genoemd, kan over dit geneesmiddel nog weinig – of zelfs niets – gezegd worden, wanneer het gaat om effecten op langer termijn. Wel is er het één en ander bekend over mogelijke bijwerkingen bij het gebruik van dit medicijn bij reuma. Zo kan het mogelijk zijn dat je last krijgt van hoofdpijn, een tekort aan witte bloedlichamen en koorts. Ook infecties kunnen ontstaan, zoals bijvoorbeeld aan de longen, gordelroos en een luchtweginfectie. Huidirritatie wordt ook genoemd als bijwerking, waarbij kan worden gedacht aan jeuk, blauwe plekken, pijn, zwelling en roodheid. Voor meer informatie over deze en andere bijwerkingen, effecten en voordelen, breng je het beste een bezoek aan de huisarts. Hij of zij kan jou alles uitleggen over biologicals en de werking ervan.

Gesponsorde links