Wat is Ongeclassificeerde Artritis en wat kan je er tegen doen?

“Artritis” betekent letterlijk gewrichtsontsteking. Het kan gaan om ontstekingen in één of meerdere gewrichten, en komt iets vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Bij ongeclassificeerde artritis is de precieze oorzaak niet bekend.

De ernst van ongeclassificeerde artritis kan enorm variëren. Soms kan het vanzelf volledig genezen, in andere gevallen kan het blijvende schade veroorzaken en het zich zelfs ontwikkelen tot een andere reumatische ziekte. Daarom is het van belang om snel een arts te bezoeken om de ernst van de situatie te bepalen.

Symptomen ongeclassificeerde artritis

Heb je last van pijn bij bewegen en voel je je futlozer dan normaal? Bij milde vormen van artritis is het voor een arts lastig om in te schatten dat het om artritis gaat. Ga daarom eerst bij jezelf na of je last hebt van meerdere van de volgende symptomen:

  • Pijnlijke gewrichten
  • Stijve gewrichten
  • Gezwollen gewrichten
  • Vermoeidheid
  • Bloedarmoede
  • Een algemeen slap gevoel
  • Pijn en moeite met bewegen

Vaak zijn de klachten het ergst wanneer je een tijd weinig bewogen hebt, en in de ochtend, omdat je je spieren in je slaap ook weinig gebruikt.
Wanneer de klachten veranderen, laat dit dan onmiddellijk weten aan je arts, ook wanneer je denkt dat een nieuw ontwikkelde klacht niks te maken heeft met de overige klachten. Ongeclassificeerde artritis kan zich namelijk ontwikkelen en veranderen in een andere reumatische aandoening. Laat het de dokter altijd meteen weten wanneer je last krijgt van:

  • Huidafwijkingen
  • Nagelafwijkingen
  • Oogontsteking
  • Ander soort last van de ogen
  • Ontsteking in de darm
  • Blaasontsteking

Diagnose

Een veel voorkomende eerste onderzoekstap is het uitvoeren van een bloedonderzoek. Dit gebeurt niet om de artritis te vinden, maar om ándere ziektes uit te sluiten. Hierbij wordt vooral gekeken naar andere reumatische aandoeningen.

Soms wordt hierbij ook een röntgenfoto gemaakt, waarop in een laat stadium van de ontsteking zichtbaar zal zijn dat het gewricht ontstoken is. De artritis is ook zichtbaar wanneer je een ernstige vorm hebt. Wanneer je er vroeg bij bent zal er op de röntgenfoto niks vreemds te zien zijn aan het gewricht. Deze foto kan later wel gebruikt worden als vergelijkingsmateriaal met een foto van een later stadium.
Op basis van de door jou omschreven klachten en het lichamelijk onderzoek kan een arts een vermoedelijke diagnose stellen.

Van mild tot ernstig

Heb je de diagnose Ongeclassificeerde Artritis? Schiet dan niet meteen in paniek, want deze ziekte heeft vele verschillende graden van ernst. De kans is groot dat het vanzelf beter wordt.

– Bij veel van de gediagnostiseerde mensen verloopt de ziekte rustig. De ziekte kan helemaal genezen, met weinig tot geen last van gewrichtsschade en/of vergroeiingen.

– Een kleine groep van de mensen met Ongeclassificeerde Artritis krijgt helaas blijvende schade aan de gewrichten. Bij sommigen ontwikkelt de ziekte zich tot een ánder reumatische aandoening.

De kans hierop is het grootst bij ouderen en mensen met ontstekingen in de handgewrichten. Voorbeelden van de ziektes die het na kan laten zijn reumatoïde artritis of een spondylarthropathie.

Om zeker te weten dat je niet bij de tweede, ernstigere groep hoort, is het van belang om goed in de gaten te houden of de klachten niet veranderen. Houd je arts op de hoogte van de ontwikkelingen in je klachten.

Behandeling

Omdat ontstoken gewrichten pijnlijk kunnen zijn, worden vaak pijnstillers voorgeschreven. Meestal zijn dit ontstekingsremmende pijnstillers. Bij mensen die weinig tot geen pijn ervaren worden soms ontstekingsremmers zonder pijnstiller voorgeschreven, om de ontsteking niet tot erger te laten ontwikkelen. In het geval van ernstigere pijn wordt soms paracetamol met codeïne voorgeschreven, naast de ontstekingsremmende middelen.

Vaak worden ook reumaremmers voorgeschreven. Deze houden de ontstekingen tegen en zorgen ervoor dat ze niet teveel meer zullen beschadigen. Hoe vroeger je begint met het gebruiken van reumaremmers, hoe minder beschadigingen je over zal houden aan de artritis. Reumaremmers worden meestal voorgeschreven door een reumatoloog, waarnaar je huisarts je kan verwijzen. Ook kunnen ze voorgeschreven worden door je arts zelf.

Ook kan je de genezing zelf in de hand helpen, door de pijnlijke gewrichten niet teveel te belasten. Wanneer de gewrichten teveel belast worden zullen ze pijnlijker worden en kunnen ze extra gaan zwellen. Wanneer de ontsteking minder wordt, kan je langzaam weer beginnen met het bewegen van de gewrichten en de spieren. Let hierbij op de signalen van je eigen lichaam. Het bewegen mag niet teveel zeer doen, dat duidt op overbelasting. De arts, reumatoloog of fysiotherapeut kan je helpen met bewegingsoefeningen. Als je niet tijdens het genezingsproces begint met het langzaam oefenen met bewegen, kunnen de spieren verslappen en de gewrichten verstijven. Daarom is dit van groot belang tijdens de behandeling van de ongeclassificeerde artritis.

Gesponsorde links