Reactieve artritis: een vorm reuma met heel diverse klachten

Reactieve artritis is net als andere vormen van reuma een gewrichtsontsteking. Het bijzondere aan reactieve artritis, in sommige gevallen ook de ziekte van Reiter genoemd, is echter dat de oorzaak van de ontsteking niet bij het gewricht zelf moet gezocht worden maar wel bij een darm-, urineweg- of geslachtsinfectie. Eerst hebben mensen dus last van één van deze infecties en pas een aantal weken later krijgen ze een ontsteking aan een gewricht. Daardoor leggen sommige patiënten niet meteen de link. We bekijken hieronder hoe je deze vorm van reuma kan krijgen en behandelen.

De oorzaken van reactieve artritis

De wetenschap zoekt nog naar de juiste oorzaak van reactieve artritis. Wel hebben artsen vastgesteld dat het iets te maken heeft met bepaalde antilichaampjes die sommige mensen wel in hun bloed hebben en anderen niet. Als mensen het antilichaampje HLA-B27 hebben dan lopen ze veel meer risico reactie artritis te krijgen. Reactieve artritis is dan wel niet besmettelijk, de bacteriën die aan de basis liggen van infecties aan darmen, urinewegen of geslachtsorganen kunnen wel overgedragen worden. Mensen die ooit deze ziekte gehad hebben doen er dan ook goed aan zich extra te beschermen door een heel goede hygiëne aan te houden.

Wat zijn de symptomen

De eerste klachten zijn het gevolg van de infectie aan de darmen, urinewegen of geslachtsorganen door een bacterie. Dit kan zich vertalen in diarree of pijn bij het plassen. Bij vrouwen met een SOA zijn er soms helemaal geen symptomen te merken in de eerste fase.
In de tweede fase van reactieve artritis zien we echter de typische klachten die ook bij andere vormen van reuma voorkomen: koorts, vermoeidheid, een pijnlijk en soms gezwollen en warm aanvoelend gewricht.
Is er ook spraken van een infectie aan de geslachtsorganen, de ogen en eventueel huiduitslag? Dan heb je te maken met een bijzondere vorm van reactieve artritis: het syndroom van Reiter.

De behandeling

Omdat de ziekte zich eerst manifesteert als een infectie aan darmen, urinewegen of geslachtsorganen zal je behandelende arts dit proberen aan te pakken door middel van antibiotica. Om de reuma aan te pakken, dit wil zeggen het ontstoken gewricht, kan er gewerkt worden met ontstekingsremmers gecombineerd met pijnstillers. Nog een mogelijkheid is een injectie met corticosteroïden precies in het gewricht dat ontstoken is. Mocht je ook last hebben van een ontsteking aan de ogen als gevolg van de reactieve artritis dan kunnen daar oogdruppels voor voorgeschreven worden.
Gelukkig kunnen artsen reactieve artritis dankzij medicijnen goed behandelen. Als patiënt zal je verder aangeraden worden voldoende te rusten zolang de ontsteking niet genezen is. Een arts gespecialiseerd in reuma, een reumatoloog, is het beste geplaatst om je te helpen als je last hebt van reactieve artritis.

Gesponsorde links