Chronische reuma: wanneer reuma langdurig is

Chronische reuma wil zeggen dat de reumatische aandoening in kwestie van een lange duur is. Helaas moet worden gezegd dat de meeste vormen van reuma chronische betreffen. Of er sprake is van chronisch, moet worden vastgesteld door een huisarts. In tegenstelling tot acuut reuma kan chronische reuma zeer langzaam opkomen, en daardoor in een later stadium worden ontdekt. Dat wil zeggen dat het mogelijk kan zijn dat er al langer sprake is van reuma en ontstekingen, maar de pijnen pas na een tijdje of een periode dermate hevig worden of het dagelijks leven belemmeren. Chronische reuma kan voorkomen in de vorm reuma Artritis en reuma Artrose, maar ook in vele andere vormen zoals Jicht en Firbromyalgie. Denk je last te hebben van reuma, dan is het zeer aan te raden een bezoek te brengen aan de huisarts. Hij of zij kan vaststellen of er sprake is van reuma en of dit chronisch betreft. Een diagnose kan het beste zo snel mogelijk worden gesteld, zodat een behandeling – mogelijk in de vorm van fysiotherapie en/of medicijnen – kan worden geopperd.

Wat kan ik doen bij chronische reuma?

In eerste instantie moet – zoals eerder genoemd – een diagnose worden gesteld door de huisarts. Dan pas kan worden vastgesteld welke vorm van chronische reuma speelt en wat het beste kan worden gedaan om de pijn en reuma symptomen te verlichten. Chronische reuma kan het dagelijks leven sterk beïnvloeden, waardoor hulp en tips zeer welkom kunnen zijn. De symptomen als gevolg van de ziekte kunnen mogelijk zelf worden verminderd door voldoende rust te nemen, wanneer het lichaam aangeeft dit nodig te hebben. Zorg voor zo min mogelijk belasting en in ieder geval niet voor overbelasting. Wanneer er sprake is van ontstekingen en pijnen, is het goed een pauze te nemen indien je bezig bent met specifieke handelingen. Maar ook wanneer de pijn plots opkomt, kan het goed zijn even te gaan zitten of liggen, om het lichaam de kans te geven opnieuw ‘op te laden’. Wanneer je toch doorgaat met bezigheden kan het zijn dat de pijnen heftiger worden en langer aanhouden. Echter, dit is niet altijd het geval: pijn is niet altijd (zonder medicatie) te bestrijden of te voorkomen. Chronische reuma is helaas in sommige gevallen een onvoorspelbare en moeilijk (zelf) te behandelen aandoening. Gelukkig bestaan er een hoop specialisten en mogelijkheden om de ziekte zo dragelijk mogelijk te maken of zelfs pijnen te minimaliseren en/of uit te sluiten.

Welke medicijnen?

Er zijn verschillende medicijnen die kunnen worden ingezet. Methotrexaat bijvoorbeeld, wordt gezien als een effectieve vorm van medicatie bij reuma omdat dit medicijn de reumatische aandoening zelf aanpakt. Dit medicijn wordt door huisartsen dan ook gezien als één van de betere medicijnen bij reuma. Ook sulfasalazine kan worden ingezet bij deze vorm van reuma. Het kan ontstekingen helpen terugdringen en een zogenaamd ‘overactief’ immuunsysteem weer onder controle te krijgen. Voor deze en andere medicijnen is een recept van de huisarts nodig.

Gesponsorde links