Myositis: Ontstoken spiergroepen in het lichaam

Myositis staat ook wel beter bekend als een spierontsteking. Het gaat hierbij om een zeldzame aandoening. Bij deze zeldzame aandoening raken een of meerdere spiergroepen ontstoken. Door deze ontstekingen worden er spiercellen kapot gemaakt en soms zelfs vernietigd. Dit zorgt ervoor dat deze spieren steeds zwakker worden. Myositis kan zowel bij kinderen als bij volwassenen voorkomen.

Oorzaak van myositis

Het is een auto-immuunziekte. Als er een abnormale immuunreactie optreed in het lichaam komt myositis het meest voor. Dat is namelijk het moment dat het lichaam geen antistoffen meer aanmaakt tegen eigen weefsels en organen. En hierbij gaat het dan natuurlijk om de spieren in het lichaam. Dit zorgt ervoor dat deze spieren ontstoken raken en uiteindelijk kapot gaan.

Vormen van myositis

Er zijn 2 vormen bekend van myositis. Het gaat hierbij om primaire en secundaire myositis. Bij de primaire vorm van deze aandoening ontstaat de ontsteking in de spieren op de voorgrond. Hiervan heb je verschillende vormen: polymyositis, dermatomyositis en inclusion-body myositis. Als het gaat om de secundaire vorm van de aandoening dan gaat het om een chronische spierontsteking maar hierbij heeft de patiënt ook andere bindweefselaandoeningen. Hierbij zijn de voorbeelden: Syndroom van Sjögren, sclerodermie, systemische lupus erythematodes en reumatoïde artritis.

Symptomen

Als men last krijgt van de spierontsteking dan krijgen ze vaak eerst last van zwakte en pijn in de spieren. De bovenarmen en de bovenbenen zijn hierbij de plekken waar men dit het eerste voelt. Bij bepaalde ontstoken spieren kan men ook last krijgen om een trap op en af te lopen. Ook tillen en andere dagelijkse activiteiten kunnen hierdoor belemmerd worden. Daarnaast is vermoeidheid hierbij een heel erg belangrijk symptoom. De spieren raken namelijk verzwakt omdat de ontsteking erin zit. Dit zorgt ervoor dat de andere spieren extra hard moeten werken om dit te compenseren. Uiteindelijk kan dit leiden tot vermoeidheid. Dit kan vroeg in de ochtend al optreden bij de patiënt. En daarnaast kan men last krijgen van koorts bij myositis. Als de spierontsteking weer een beetje tot rust komt dan neemt dit vaak af. Myositis kan ook de spieren van de nek en andere delen van het lichaam aantasten. Het gaat hierbij vooral om gewrichten, het hart, longen en ingewanden in de huid. Als de spieren in de keel aangetast zijn dan kan de patiënt niet meer zo goed slikken en niet meer zo duidelijk spreken. Myositis kan in het ergste geval ook leiden tot beschadiging en vergroting van het hart. Als de longen of de borstkast worden aangetast door de aandoening dan ontstaan er ademhalingsmoeilijkheden bij de patiënt. En als het gaat om de huid dan uit zich in uitslag rond de ogen, de knokkels en andere delen van het lichaam.

Diagnose

Het is heel erg lastig om een diagnose omtrent spierontstekingen te stellen. De diagnose van deze spierontstekingen wordt namelijk gebaseerd op de klachten van de patiënt en hierbij worden andere aandoeningen die de spieren aantasten uitgesloten. Hierbij kan de dokter een bloedonderzoek doen. Hierbij wordt er gekeken naar afbraakstoffen van de spieren of juist naar antistoffen die zich in het bloed bevinden. Met een elektromyografie kan ook de functie van de spieren onderzocht worden. En als er uiteindelijk nog een spierbiopsie of een huidbiopsie gedaan wordt dan kan de diagnose definitief bevestigd worden.

Behandeling

Als het gaat om een primaire vorm van myositis dan kan dit niet genezen worden. Maar er kan hierbij wel geprobeerd worden om de klachten en de symptomen zoveel mogelijk te behandelen en te onderdrukken. Het is hierbij zaak om snel met de behandeling te starten. Als hier snel mee gestart wordt dan kunnen er meer spiercellen gered worden. Er wordt hierbij medicatie aan de patiënt gegeven welke het immuunsysteem onderdrukken. Deze medicatie kan zijn: cotricosteroïden. Maar als het gaat om de vorm van inclusion-body myositis dan werkt deze medicatie niet. Dat zal ervoor zorgen dat de spierzwakte juist steeds erger wordt. Maar er zijn ook andere behandelingen mogelijk bij de spierontsteking. Pijnklachten kunnen namelijk ook met pijnstillers onderdrukt en bestreden worden. Daarnaast kan de patiënt gebruikmaken van fysiotherapie of oefentherapie. Maar het bewegen van de spieren moet wel afgewisseld worden met rustmomenten tussendoor. Een patiënt kan ook in behandeling gaan bij een ergotherapeut. Deze kan namelijk adviezen geven over andere manieren waarop dagelijkse activiteiten gedaan kunnen worden. En de ergotherapeut kan ook advies geven over hulpmiddelen welke de patiënt kunnen ondersteunen. Ook worden er vaak therapieën aangeboden vanuit een gespecialiseerd team vanuit een revalidatiecentrum.

Secundaire myositis

Als de patiënt naast de chronische spierontstekingen ook een andere bindweefselziekte heeft dan is er sprake van secundaire myositis. Sclerodermie is hierbij een hele bekende bindweefselziekte. Dit is een aandoening waarbij het bindweefsel in de huid, gewrichten, spieren en organen steeds stugger wordt. De patiënt kan hierbij last hebben van lokale en systemische sclerodermie. Bindweefsel komt bij iedereen in het hele lichaam voor. Bindweefsel zorgt ervoor dat de cellen van de huid, gewrichten, spieren en organen bij elkaar gehouden worden. Als we het vertalen naar het Nederlands betekent deze aandoening letterlijk harde huid. Het bindweefsel wat stugger wordt kan overal in het lichaam voorkomen. Daarnaast kan het ook voorkomen dat spieren, gewrichten en organen in dit proces aangetast worden. Het komt vooral voor bij vrouwen. Op dit moment hebben ongeveer 3000 mensen in Nederland sclerodermie. Maar het precieze aantal is hierbij niet bekend. De diagnose wordt elk jaar 100 keer gesteld.

Gesponsorde links