Ziekte van Forestier: een veelvoorkomende en pijnlijke reuma

Ziekte van Forestier, ook wel DISH genoemd, is een vorm van reuma die vooral mensen van middelbare leeftijd treft. Mannen hebben er meer last van dan vrouwen. Jammer genoeg komt de aandoening redelijk vaak voor, dikwijls bij mensen die enig overgewicht hebben of een vorm van diabetes.
Bij deze reumatische afwijking groeit er extra bot aan de randen van de wervels waar pezen en gewrichtsbanden zich hechten. Eén van de mogelijke gevolgen is een ontsteking op deze plaatsen. Soms groeit het extra bot ook op andere plaatsen zoals bijvoorbeeld op de plek waar de pezen zich hechten aan de ellebogen, knieën, schouders of hielen.

De typische klachten bij de ziekte van Forestier

De ziekte van Forestier of DISH veroorzaakt bij de meeste mensen ’s ochtends klachten: stijfheid van de gewrichten, pijn als men probeert te bewegen, een pijnlijk gevoel in de borstspieren of in de wervels rond de lenden. Sommige patiënten merken trouwens dat diezelfde klachten vaak ’s avonds ook terugkomen.
Ook bij koud weer ervaren mensen met DISH of de ziekte van Forestier meer klachten. Lange periodes stilzitten of in dezelfde houding werken bijvoorbeeld kan de klachten ook verergeren. Het pijnlijkste manifesteert deze aandoening zich bij de pees onder het hielbot (dit wordt hielspoor genoemd). Onze hiel draagt immers ons hele lichaam dus als er daar extra bot rond de pees groeit kan dit ernstige pijnklachten veroorzaken. Dit soort klachten lijken natuurlijk erg op gewone reuma. Het is aan een arts om op basis van de plaatsen waar de patiënt pijn rapporteert en met behulp van röntgenfoto’s en een bloedonderzoek uit te sluiten dat het een andere vorm van reuma betreft.

Diagnose

De ziekte van Forestier of DISH vaststellen is voor artsen redelijk eenvoudig. Het volstaat zoals gezegd een röntgenfoto van de patiënt te nemen en andere vormen van reuma uit te sluiten. De symptomen van de ziekte van Forestier lijken immers erg op die van bijvoorbeeld de ziekte van Bechterew of artrose. Met de röntgenfoto’s kan aangetoond worden dat er inderdaad botaangroei en verkalking is. Vervolgens zal de arts waarschijnlijk een bloedonderzoek voorstellen om zeker te zijn dat het niet om een andere vorm van reuma gaat.

Behandeling

De ziekte van Forestier gaat niet meer weg eens je ze hebt. Dat wil echter niet zeggen dat je er je hele leven last van zal hebben. Veel mensen met deze reumatische aandoening hebben er slechts bepaalde periodes last van. Ook kunnen de pijn en stijfheid die zo typisch is voor de ziekte van Forestier of DISH evolueren en erger of juist minder erg worden.
Er bestaan geen specifieke medicijnen om de ziekte te behandelen. Wel kunnen ontstekingsremmers in combinatie met pijnstillers gegeven worden om acute klachten weg te nemen. Ook een corticosteroïden injectie behoort tot de mogelijkheden. In de ernstigste gevallen, als er een spier of pees gekneld raakt door de aangroei van het bot kan een operatie noodzakelijk zijn.
Verder zal aan patiënten met de ziekte van Forestier net zoals bij andere mensen met reuma vaak aangeraden worden om fysiotherapie te volgen om zo de spieren en gewrichten beweeglijk te houden.

Gesponsorde links